Zoeken in deze blog

dinsdag 24 december 2019

Hij bied aan

Degene die mijn blogs een beetje volgen weten dat ik al heel wat lessen heb mogen leren door mijn eetgedrag en mijn lichaam, twee dingen waar ik in mijn leven heel wat geworsteld heb. 
Hier is weer zo'n les.

Op een zondagochtend viel er ineens heel veel in elkaar voor mij.
Het begon met een zin uit het lied Breathe "and I, I'm lost without You" - en ik, ik ben verloren zonder U - Al een paar dagen ging het niet lekker met eten en de dag ervoor was het zo mis gegaan dat ik er last van had gehad in m'n lijf. En dan wakker worden met de wetenschap dat er zonder Hem geen leven meer voor mij is, ik kan en wil niet meer zonder Hem.  Daarna kwam er een zin boven drijven die ik in mijn jeugd vaak gehoord heb : "Betaal de Allerhoogste uw geloften", ik zocht 'm op en het blijkt Psalm 50:14b te zijn. En ik realiseerde me dat je God niet zomaar een belofte kan doen en 'm alleen te houden als het jou uitkomt of als het niet al te moeilijk is. Ik heb God gebeden en beloofd dat ik binnen de veilige kaders die Hij mij gesteld heeft met eten te leven.

Ik werk met het dagboek "Inspirator, 265 dagen met Jezus" van Willem de Vink en er kwamen herinneringen boven over wat ik in de dagen ervoor gelezen had die bij me binnen waren gekomen. 
Eén daarvan was over het bedroeven van de Heilige Geest. Als je de Allerhoogste je beloften niet betaald, zondig je, verdien en krijg je straf was mijn diepste gevoel daar altijd bij, maar in dat boek had ik geleerd dat je de Heilige Geest niet bedroeft door fouten te maken, je bedroefd Hem door niet je nieuwe mens aan te trekken. Je bedroeft de Heilige Geest dus als je niet vanuit Hem en Zijn kracht leeft, je de nieuwe mens die Hij je heeft gegeven aantrekt.
Een ander was een zin die erg bij me was binnen gekomen : Je valt niet uit de genade als je zondigt (genade is juist bedoeld om je op te vangen als je zondigt) Je valt uit de genade als je terug keert naar de wet. Als ik mezelf dus weer onder de wet plaats door mezelf te gaan veroordelen, zet ik mezelf buiten de genade die God me zo graag wil geven.

Zoals altijd keek ik die ochtend de preek van Hour of Power en juist daar werd er over gesproken dat ons lichaam, hoe imperfect ook, een krachtig werktuig voor God is om anderen te genezen, te zegenen en lief te hebben, die kwam binnen. Het raakte me dat Bobby zei dat we ook onszelf moeten vergeven, ons lichaam moeten vergeven. Het Woord werd vlees, zonder "vlees" kon Jezus niet zichtbaar worden op deze aarde. Ons "vlees" is niet onbelangrijk, het is hét materiaal waar Gods Geest in deze wereld in woont en doorheen werkt. 

Later las ik een blog van Zussenliefde over het spoor van liefde dat vaak een smalle weg is, en daarin sprongen er voor  de volgende zinnen uit : "Want op de smalle weg gaat het niet om wat jij wilt, maar om wat God van jou vraagt. Je moet keuzes maken die vaak tegen jezelf in gaan." 

Van Henk Binnendijk is er een uitspraak die me ook erg raakt, God zegt : Ik vraag niets van je, Ik bied je iets aan. Deze zin maalde al dagen door mij heen, en nu al deze dingen. God vraagt ons niets om ons iets af te pakken, Hij bied ons iets aan wat veel groter is.
de blog schreef : "Je moet keuzes maken die vaak tegen jezelf ingaan" ja zo voelt het regelmatig met eten, maar ik weet eigenlijk ook dat Hij iets veel beters voor me heeft. 

Soms valt het me zo tegen dat steeds dit onderwerp, deze strijd weer terug komt, aan de ander kant verwonder ik me over het enorme geduld van de Heilige Geest. Hoe Hij mij zo vol liefde leert, steeds weer een stapje verder, dieper, op weg naar vrijheid. Vrijheid van mijn eigen oordeel, vrijheid van de leugen, vrijheid zoals Hij mij graag wil zien, zoals Hij mij bedoeld heeft : een krachtig werktuig voor Hem. 

Dank U wel Vader dat U mij iets aanbied, dank U wel dat U mijn denken en mijn kijken veranderd, dank U wel dat U zo enorm geduldig bent en nooit zegt : zoek jij het nou maar lekker uit eigenwijs. Ik vind het soms verschrikkelijk moeilijk, maar toch wil ik dankbaar zijn voor deze weg die U met mij gaat, en dat U mij leert te ontvangen en aannemen wat U mij aanbied. Dat U mij leert loslaten wat ik blijkbaar zo moeilijk vind om echt helemaal los te laten, dat U mij leert mijzelf te vergeven, mijn lichaam te vergeven. Mijn oordeel nog verder los te laten en U dankbaar te zijn voor mijn lichaam. U bied mij iets aan, ook een gezonde relatie met mijn lichaam, in vrede en acceptatie.

ONDERWEG naar Hem en met Hem

10 opmerkingen:

 1. Dank voor je openheid Daniëlle gelukkig gaat de HG de weg met ons.
  Voor jou is het eten voor mij weer wat anders. Hod beloftes doen helpt mij. Maar als we vallen zulken we weer opstaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo mooi hoe Hij ons steeds weer opricht, en als je dan terug kijkt zie je dat er weer een stukje diepere genezing gekomen is.
   Ik begrijp de weg vaak niet, waarom moet het zo, maar Hij weet wat Hij doet en Hij is trouw en goed en laat niet varen het werk dat Hij begon.

   Verwijderen
 2. DAnk je wel voor dit blog, Danielle, zo herkenbaar voor mij.
  Hier dezelfde strijd, steeds weer.
  Vermoeidheid maakt mij hierin zo kwetsbaar en dat is nu voor mij een nieuw leerpunt.
  Ha,ha,ha, terwijl ik je dit schrijf moet ik denken aanmijn OneWord voor 2020 'Volharding'.
  Leren volharden juist nu ik moe en kwetsbaar ben.
  Dank je wel, staan weer mooie handvatten in!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn om te lezen Rita.
   Jou woord "Volharden" ligt best wel dicht bij mijn woord "Vertrouwen" Hij helpt ons.

   Verwijderen
 3. Dankjewel Danielle voor je blog, het eten en snoepen is een valkuil he? Inderdaad als ik moe ben kan ik me er aan overgeven. Mijn OneWord voor 2020 is Ontvangen. Vraagt een hele andere houding.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een mooi woord, mijn woord van 2019 was ontvangend, dat ligt heel dicht bij ontvangen. Heeft inderdaad met je houding te maken.
   Ik wens je heel veel mooi om te ontvangen en in het ontvangen 😘

   Verwijderen
 4. Mooi die uitspraak van Henk Binnendijk "Ik vraag niets van je, Ik bied je iets aan". Vechten tegen iets is altijd zwaar. Je denkt dat als je niet vecht je het verliest. Maar Christus wil je verlossing en vrede aanbieden. Neem het aan en dank er voor. Hij houdt van je ook als je de strijd weer eens verliest. Al struikelend ga je het leren. Dat lees ik in je blog.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Andere waarden (vervolg)

Ik borduur nog even verder op het blog van vorige week  Andere waarden  Toen ik deze blogs schreef kwam mijn blog  Vier Mijn overwinning  o...