Zoeken in deze blog

dinsdag 14 januari 2020

Ben ik wel echt dood

In de dagen nadat God me mijn woord voor 2020 had gegeven begon het eigenlijk flink te roeren in me. 
Proefde ik daar opstandigheid ?
Waar kwam dat betweterige, veroordelende ineens weer vandaan wat ik in mezelf opmerkte, poeh, dit was niet mooi.
Dan kom je ineens een filmpje van Francis Chan tegen op YouTube  (in het Engels) en die man neemt geen blad voor de mond : de kern van het volgen van Jezus is sterven aan jezelf. 
Ik geloof niet in toeval dus ik denk dat Hij wilde dat ik dit zag, dat Hij bezig was een gebed te verhoren wat ik regelmatig bid : Heer ik geef U toestemming alles in mijn leven aan te raken wat Uw aanraking nodig heeft, wat niet goed is brengt U het maar aan het licht zodat ik het kan uitleveren aan U want ik wil zijn zoals U mij bedoeld heeft.  

Maar ik moet eerlijk zeggen dat als Hij dat doet ik het niet fijn vind en dat ik het ook niet zo makkelijk aan Hem overhandig als goed voor me zou zijn. En in die strijd komt het woord vertrouwen in me op borrelen. Tja wat houd vertrouwen in als ik niet loslaat, loslaat wat Hij dan ook aan mij vraagt los te laten, mijn oordeel over anderen, en daardoor ook oordeel naar mezelf om het oordeel over de ander.
Als Hij me iets laat zien en mij vraagt er voor te gaan bidden is het niet de bedoeling dat er ergens in een verborgen hoekje van mijn hart er een oordeel begint te ontstaan. Oei wat kom je dan hard jezelf tegen, bidden dat God die ander helpt dingen los te laten zodat Hij de vrije hand in dat leven krijgt en die persoon mag laten zien dat Hij iets zoveel beters heeft voor die persoon. Maar tegelijk vecht je met het loslaten van je eigen oordeel, dat is best confronterend.

Dat ik mijn weg in de opdracht te gaan bidden zou moeten vinden dat had ik wel verwacht, ik wilde ook heel graag van Hem hierover leren, maar dit pakt toch wel heel anders uit dan ik had verwacht, en eerlijk gezegd vind ik het best slikken.

Francis haalt in deze preek een vers aan dat God me wel eerder onder ogen heeft gebracht. Soms ben ik het er helemaal mee eens en stem ik er mee in, maar er zijn ook tijden dat ik er verschrikkelijk mee aan het stoeien ben. Galaten 2:20 "Ik  ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef maar Christus leeft in mij; en voor zover ik nu in het vlees leef, leef  ik door het geloof in de Zoon van God, Die mij heeft liefgehad en Zichzelf voor mij heeft overgegeven."
Jezus volgen is niet altijd leuk en kan soms verschrikkelijk tegen je vlees ingaan en dan denk ik aan wat ik Henk Stoorvogel eens hoorde zeggen op Opwekking : Het is niet altijd leuk, maar wel goed. En dat zei hij over het volgen van Jezus. En dat kan ik alleen maar beamen, ja God is goed, ook als Hij me dingen onder m'n neus houd die ik liever niet wil zien bij mezelf. 

Oei, wat is ons hart toch arglistig.

Een andere tekst die Francis aanhaalde was Fillipenzen 2:3 "Doe niets uit eigenbelang of eigendunk, maar laat in nederigheid de een de ander voortreffelijker achten dan zichzelf." Ook zo'n tekst die flink wat reuring teweeg kan brengen. Die ander waar ik van alles bij zie wat ik fout vind of waar ik van overtuigd ben dat ik het anders zou doen hoger achten. Want zou ik het wel zo anders doen ?

Heer help me bij dat sterven aan mezelf, er zit nog meer leven in die oude mens als dat goed voor me is en dat bezorgt me heel wat last, meer als dat me lief is. Maak dat ik net als Jesaja in hoofdstuk 6:5 mezelf zal zien zoals ik werkelijk ben uit mezelf. "Wee mij, want ik verga ! Ik ben immers een man met onreine lippen en woon te midden van een volk met onreine lippen."  Als we in dat hoofdstuk verder lezen komen we bij het stuk waarin Jesaja op Gods vraag wie Hij zal zenden zegt : Zie hier ben ik, zend mij. Maar God kon hem pas zenden nadat hij had gezien en erkend wie hij werkelijk was uit zichzelf en nadat een engel zijn lippen had aangeraakt met een vurige kool van het altaar. 

Heer help me, breng me daar op dat punt dat ik al die zwate sporen uit mijn hart vol vertrouwen en gewillig aan U over zal geven omdat ik toch liever bruikbaar ben voor U dan in mijn eigen wil te blijven hangen want die brengt me uiteindelijk toch alleen maar teleurstelling. Ik denk dat dit soort strijd bedoeld word als Jezus zegt in Lucas 9:23 "Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis op nemen en Mij volgen."


ONDERWEG naar Hem en met Hem

6 opmerkingen:

 1. Je laatste zin is sterk. Achter Hem aan. het is een heel proces om steeds meer op Hem te gaan lijken van binnen. xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn niet de makkelijkste tekstgedeeltes Danielle. Ik begrijp dat je daarmee stoeit. Dank dat je dat stoeien deelt hier. Want ook ik vind het echt een uitdaging. De preek van Francis ga ik nog een keer kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit zijn inderdaad lastige teksten die me regelmatig best wel bezig houden. God wil ons door Zijn Geest en Woord zuiveren, heiligen, werken wij daaraan mee.

   Verwijderen
 3. Mooi woord om over na te denken en in te groeien Danielle. Ik luitser ook graag naar Francis Chan :)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Kennis of gehoorzaamheid

Ik vind het zo bijzonder hoe God dingen onder je aandacht brengt, je leest ergens een artikeltje, gaat eens Googlen, bekijkt is wat op YouTu...