Zoeken in deze blog

dinsdag 10 november 2020

Geloof

Bij de online-bijbelschool die ik volg ging er een hele module over geloof. Ik dacht dat ik wel wist wat geloof was en inhield maar er viel nog een heleboel voor me te leren. Op sommige gebieden heb ik echt afstand moeten nemen van wat ik dacht, maar heb ook heel veel geleerd waarvan ik het niet eerder zo duidelijk gezien had.

Geloof is de sleutel om te ontvangen. Zoals ik hoorde uitleggen, en dat vond ik wel een mooi beeld,  is er een atmosfeer van genade om de aarde waarin al het goede van God ligt opgeslagen, Gods schatkamer, waar iedereen met geloof als sleutel toegang tot heeft, waar in overvloed ligt wat hij of zij nodig heeft, waar God vanuit uitdeeld. 

We ontvangen door geloof.

Om te ontvangen : gerechtigheid / rechtvaardigheid, genade, vrede, genezing, heelheid, overvloed.

Hebr.10:38 zegt in de Herziene Staten Vertaling zegt "Maar de rechtvaardige zal uit geloof leven, en als iemand zich onttrekt, Mijn ziel heeft in hem geen behagen." in de Basisbijbel zegt "De mensen die leven zoals Ik het wil, zullen door hun geloof leven. Maar als ze lui worden in hun geloof [en Mij niet meer gehoorzamen], kan Ik niet meer blij met hen zijn." Laat je geloof niet verslappen, trek je niet terug door niet meer te gehoorzamen, door niet meer te leven uit de kracht die Hij je gegeven heeft door de Heilige Geest die in je leeft. Met een zwak geloof, dat twijfelt, bereik je niet veel, kom je niet in de schatkamers die God vol heeft liggen voor je met alles wat Jezus ook had toen Hij hier op aarde rond wandelde.

Rom.5:1-2 zegt "Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Here Jezus Christus." Door geloof zijn we gerechtvaardigd voor God en dat geeft ons de vrede van God. Op YouTube vond ik een hele mooie preek van Steve van Deventer, die sprak in een dienst van Europoort International Church die me raakte door de uitleg over vrede. Shalom in het Hebreeuws, en dat is heel wat meer dan de afwezigheid van strijd / oorlog. Het betekend : niets gebroken, niets gestolen, niets niet in harmonie, alles is in volmaakte vrede en voorspoed. 

Paulus gebruikt in zijn brieven vaak de groet : Genade zij u en vrede van God, laat eens tot je doordringen wat Paulus daar de gemeente wenst : het beste van het beste, van een goede God, een God vol van trouw, die niet liegen kan en die nooit veranderd.

Als wij niet ontvangen ligt het niet aan God, Hij veranderd niet, nooit. Het ligt aan de ontvanger. Dat is best wel een stevig statement dat niet fijn is om te horen, Ook ik heb ondanks dat ik in de afgelopen jaren heel veel heb ontvangen, maar er zijn ook nog dingen die ik niet ontvangen heb. Is dat een verwijt, nee, ik kies ervoor het als een aansporing te zien dat ik nog meer groei nodig heb, dat ik het nodig heb om te groeien in geloof.  Hier lag een van de dingen waar ik afstand van moest doen, denken dat God het niet wil doen, of niet nu en dat Hij daar wel een goede rede voor zou hebben, of dat ik gewoon moet afwachten, God is soeverein, Hij kan en mag dus doen wat Hij wil en goed vind en ik heb me daar maar in te schikken. Ja God is soeverein maar Hij speelt nooit een wreed spelletje met ons, waarin wij maar moeten afwachten of en wanneer Hij wat gaat doen. Net zo goed als dat God iedereen wil redden wil Hij ook iedereen genezen, de enige sleutel is voor beide hetzelfde : geloof. We zijn Zijn kinderen en Hij wil Zijn kinderen niet ziek hebben.

In Marcus 11:24 zegt Jezus zelf heel duidelijk "Daarom zeg Ik u : alles waar  waar je om bidt, zal gebeuren als je gelooft dat je het zal krijgen." Ga er dus van uit dat je het hebt ontvangen, geloof, dan krijg je. Het betekent niet dat als je er in het natuurlijke nog niets van ziet dat je niet ontvangen hebt. Ga staan in geloof dat je ontvangen hebt en je zult ontvangen. Laat geen twijfel in je hart toe. Ik heb ook veel geleerd van de (Engelstalige)  Devine Healing Series van Audrey Mack. Symptomen zijn voor ziekte wat verleiding is voor zonde, zodra jij eraan toegeeft kan het zich manifesteren en lijd het tot ziekte of zonde. Het heeft dus te maken met je gedachten en je hart bewaren zoals Spreuken 4:23 "Bewaak je hart beter dan alle andere dingen. Want in je hart is de bron van leven." 

Hebr.11:1 zegt "Het geloof is de zekerheid dat de dingen die we verwachten ook werkelijkheid zullen worden. Het is het bewijs van de dingen die we [nog] niet zien."

In Rom.5:2-4 lezen we over volharden "Door Hem hebben wij ook toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God. En dat niet alleen, maar we roemen ook in de verdrukking, omdat de verdrukking volharding teweegbrengt, en de volharding ondervinding en de ondervinding hoop. En de hoop beschaamt niet, omdat de liefde van God in onze harten is uitgestort is door de Heilige Geest, Die ons gegeven is."

Volharding betekend niet dat je verdraagt, want dan zou dat betekenen dat de hele wereld vol volhardende mensen zou zijn zegt Creflo A Dollar in zijn boek : Niet schuldig. Het betekent dat je dezelfde blijft, je blijft wie je bent : gerechtvaardigd in Christus Jezus, dat je constant bent.

Volharding begint voor het probleem, blijft hetzelfde tijdens het probleem en is hetzelfde nadat het probleem vertrokken is. Het is zelfs zo dat je gelijkmatigheid je door je probleem heen draagt. Volharding stelt ons in staat om stevig op de waarheden te staan die we hebben geleerd van Zijn Woord.

Jezus is de Vredevorst, de Prins van de Vrede, Zijn vrede is rijkelijk toegankelijk voor ons, zoveel als dat wij willen en kunnen geloven dat er is, en zoveel als wij willen aanpakken.

Ik heb wel eens gezegd dat ik toen God mij in 2016 aanraakte in een denkbeeldige achtbaan ben gestapt, eigenlijk voelt het of sinds ik de bijbelschool volg ik in een versnelling terecht ben gekomen. Er word flink aan mijn denken, mijn overtuigingen, mijn emoties geschut. Alsof ik verder uitgefilterd word als in een zeef, het vuil word eruit gezeefd, het is heel pittig maar ook heel bijzonder en goed, soms vind ik het vreselijk moeilijk en verwarrend, maar ik kan er ook van genieten en dat vind ik heel fijn. Ik wordt enthousiast van wat ik zie wat Hij doet in mijn leven, hoe Hij dingen tevoorschijn brengt waarvan ik niet wist dat ze er waren en dat ze zo mooi waren. Het is een mooie reis aan Papa's hand.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

 1. Eigenlijk is het heerlijk als er aan onze overtuigingen wordt gesjord :) De Heilige Geest overtuigt ons van zonde en gerechtigheid. Ik heb duizend dingen die ik dacht te weten los moeten laten. Toen wij in de USA woonden hebben we heel veel geleerd van het onderwijs daar, o.a. van Creflo Dollar. In Nederland zijn we meer van het discusiƫren en beredeneren en minder van eht aanvaarden en ontvangen in geloof, denk ik. Maar dat kan veranderen :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben inderdaad heel bij dat hij aan mijn overtuigingen sjord šŸ˜ ik ben al op heel wat punten van gedachten veranderd. Inderdaad gewoon Zijn waarheid aannemen, niet beredeneren. Creflo, daar heb ik ook een paar boekjes van, heel goed onderwijs.

   Verwijderen
 2. Dankjewel Daniƫlle. We zijn nooit uit geleerd

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, inderdaad, soms hebt je niet altijd zin om te leren en er is nog heel veel te leren, te groeien, meer op Hem te gaan lijken.
   Leuk dat je reageerde, sterkte meis.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privƩ dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Not a fan

In de afgelopen 2 blogs heb ik gelinkt naar Leif Hetland en zijn onderwijs over de  Orphan spirit  (wees-geest) en een van de dingen die hij...