Zoeken in deze blog

dinsdag 3 september 2019

Geheel in Hem


Ik ben zo blij met de Bijbel-app, daar staan zulke mooie hulpmiddelen in om de Bijbel te lezen, variërend van roosters om door een Bijbelboek of zelfs de hele Bijbel in een jaar te lezen tot leesplannen per onderwerp met een overdenking erbij. Een leesplan wat mij enorm heeft geraakt is Geheel in Hem, ik heb er langer over gedaan als de 30 dagen die er voor staan want ik had tijd nodig om erop te kauwen. Tijd om mijn ziel op te roepen zich te buigen voor de waarheid van Gods Woord. Door dit leesrooster maakte God me nog meer duidelijk dat Hij de enige wil zijn in mijn leven, in ieders mensenleven dat zich aan Hem heeft verbonden. 

Colossenzen 3:3 zegt "U bent immers al gestorven en uw leven is nu, samen met Christus verborgen in God." Dat is nog al wat, dat betekend dat mijn oude leven absoluut geen recht meer van spreken heeft want doden kunnen niet spreken. Geen : maar ik wil......, geen : maar dit is niet eerlijk......, geen trots meer, geen eigen rechter meer, niet meer zelf de touwtjes in handen en zelf bepalen. Het enige verlangen in mij wat nog recht van spreken heeft is Zijn verlangen. Mijn wil is aan Zijn wil onderworpen.  Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik er ook best wel tegen aan heb gehikt om dit soort dingen in een blog te schrijven. Wat zullen mensen die het lezen wel niet denken, zullen ze vinden dat ik nu toch heus totaal ben doorgeslagen ? 

Toch begin ik meer en meer te ervaren dat God gehoorzamen goed voor me is, dat het me gelukkiger maakt, dat het bewegen in Zijn wil mij vrede brengt. Een voorbeeld daarvan is wat ik schreef over mijn eetpatroon en mijn leer en groei proces daarin, ik schreef daarover in m'n blog Luisteren Het koste strijd; lang en hart omdat ik het moeilijk vond om te buigen boor Gods wijsheid en waarheid, maar toen ik me erin voegde begon het me rust te brengen en kon ik mijn "eisen" (gewicht, figuur) daarin los laten en het in Zijn hand leggen en loslaten en komen op het punt dat ik kon zeggen : Heer ik wil doen wat U zegt, U bent wijs en kent mij beter dan ik mijzelf ken, U weet wat het beste is voor mij en mijn lichaam. Ik ben van U omdat ik van U wil zijn, U dwingt mij nergens toe, U roept  mij, moedigt mij aan om heel dicht bij U te komen als antwoord op Uw liefde voor mij. Uw liefde voor mij was daar het eerst. 1 Johannes 4:19 zegt "Dat wij Hem liefhebben, komt omdat Hij ons eerst heeft liefgehad."  

Zijn liefde en niets anders heeft mij op het punt gebracht dat ik bereid was mij te buigen onder Zijn hand, was dat eng ? Ja dat was een proces van hele kleine stapjes, en dat is het nog, maar ik weet inmiddels ook dat het zo ontzettend de moeite waard is omdat ik het niet alleen hoef te doen. Het vers wat ervoor staat zegt "In de liefde is geen plaats voor angst. Integendeel, de volmaakte liefde verdrijft de angst. Angst houd altijd verband met straf. Wie nog angst kent, kent de volmaakte liefde nog niet." Steeds als ik een prikkel van angst of veroordeling in mijzelf ervaar is dat een alarmbel : daar is iets wat nog niet volledig onder de volmaakte liefde van God is gebracht. Daar is nog een stukje in mij waarvan ik me mag bekeren en wat ik aan Hem mag overdragen en loslaten, wat zich in aanbidding mag buigen voor de Koning van mijn leven : Jezus Christus, de enige Zoon van de Levende God.

Het is een proces wat mijn leven lang zal duren, een proces van heiliging, van heel worden, van meer en meer op Hem gaan lijken. Soms zal het pijn doen, soms zal het wat meer tijd kosten omdat het in mij tegensputtert, maar ik ben dankbaar dat God mij in Zijn liefde steeds weer zover krijgt dat ik niets liever wil dan mijn knieën te buigen voor Hem, want Hij is zo goed voor mij.

Op het moment dat ik besloot om mij leven aan Hem te geven had ik geen idee van hoe diep Hij met mij verweven verlangde te zijn, maar ook niet van hoe bijzonder en kostbaar dat zou zijn. 
Met dat ik dit schrijf komt er een hele oude zin in mij op uit een lied van Johannes de Heer 458 : Neem de wereld, geef mij Jezus.   Neem de wereld, geef mij Jezus,
wereld-vreugd’ gaat ras voorbij,
maar de liefde van mijn Heiland
blijft voor eeuwig rijk en vrij.

Refrein:
O, de hoogte, lengte, diepte
van zijn liefde, zonder peil,
o, de volheid van verlossing,
onderpand van ’t eeuwig heil.


Neem de wereld, geef mij Jezus,
want zijn troost is zalig, zoet;
Hij bewaart mij, geeft mij vrede;
dit is ‘t, wat mij juichen doet.


 Neem de wereld, geef mij Jezus,
want in Hem heb ‘k eeuwig licht.
En op ’s levens weg met Jezus,
blijft geen duisternis in ’t zicht.


Neem de wereld, geef mij Jezus,
‘k weet, Hij stierf voor mij aan ’t kruis,
‘k dank Hem hier en ook voor eeuwig,
als ‘k Hem zie in ’t Vaderhuis.ONDERWEG naar Hem en met Hem

7 opmerkingen:

 1. Ik blijf meelezen. Bedankt voor het delen van je leerproces.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, fijn dat je het laat weten, doet me goed.

   Verwijderen
  2. Ja, je staat bij mij in de zijkant hè. Dat valt op. Ik lees je blog graag.

   Verwijderen
 2. Dank je Daniëlle. Zo mooi om te zien wat God in je leven heeft gedaan en doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Emma, ik kan daar ook met verwondering naar kijken. De lessen vallen soms echt niet mee maar ik begin naar steeds meer te verlangen. Wat Hij kan doen en doet is geweldig.

   Verwijderen
 3. Rust en vrede worden je deel wanneer je je voegt naar Zijn wil. Maar oh wat kunnen we aarzelen en twijfelen. Ik ook. Daarom ben ik zo blij met deze bemoedigende blog. Dankjewel. Ook voor je trouw reageren op die van mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Reacties doen goed, ik vind het fijn om ze te geven.
   Fijn dat je bemoedigd bent, ik vind de eerste zin van je reactie erg mooi, dank je wel.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Andere waarden (vervolg)

Ik borduur nog even verder op het blog van vorige week  Andere waarden  Toen ik deze blogs schreef kwam mijn blog  Vier Mijn overwinning  o...