Zoeken in deze blog

dinsdag 30 maart 2021

Dienen

"Maar zo zal het onder U niet zijn, maar wie onder u groot wil worden, die moet uw dienaar zijn, en wie onder u de eerste wil zijn, die moet uw dienaar zijn, zoals ook de Zoon des mensen niet gekomen is om gediend te worden, maar om te dienen, en Zijn ziel te geven tot losprijs voor velen" als ik deze woorden uit  Mattheüs 20:26-28 lees dan zijn dat bekende woorden, toch ging ik ze anders lezen toen ik een appje van Bid het Woord las over deze tekst. Het woord wat hier in de grondtekst staat voor dienen is het woord waar wij het woord diaken vandaan hebben, dat betekend letterlijk ober, iemand die de tafel vult met eten.

De app. ging verder : Jezus zegt hier : Ik ben niet gekomen om door jou gediend te worden, Ik ben niet gekomen zodat jij Mijn tafel kan vullen, Ik ben gekomen om jou tafel te vullen.  Ik ben niet gekomen om door jou geholpen te worden, Ik ben gekomen om jou te helpen. Deze woorden maakte dat die bekende Bijbeltekst ineens anders klonk. Hoe vaak kom ik nog in de verleiding om dingen voor Hem te doen en realiseer ik me niet dat ik eigenlijk weer bezig ben wat te proberen te verdienen, goed genoeg probeer te zijn. Ik kan helemaal niets bij Hem verdienen.

Aan de andere kant is een dienende houding wel de sleutel tot leiderschap want daar heeft Jezus het over in hoofdstuk 20 van Mattheus. De moeder van de zonen van Zebedeus probeerde een mooi plaatsje in de hemel te ritselen voor haar zonen waar ze ongetwijfeld zielsveel van hield, maar zo werkt het niet. Jezus volgen is leven zoals Hij leefde. In het boek Als je op het water wilt lopen, moet je uit de boot stappen van John Ortberg las ik een quote van Gregg Levoy : Jezus heeft de mensen die Hem volgen slechts drie dingen beloofd....dat ze absurd gelukkig zouden zijn, volstrekt geen angst zouden kennen - en altijd in de problemen zouden zitten. Toen ik dat las moest ik er even over na denken. Jezus zegt in de Bijbel dat als we Hem echt willen volgen we ook met dezelfde tegenstand (problemen zoals Gregg zegt) te maken zullen krijgen.  Jezus deed goed, alleen maar goed en toch waren er ook heel wat mensen die dat niet erg konden waarderen en Hem liever kwijt dan rijk waren  omdat Hij niet in hun religieuze systeem paste.

Dienen heeft een prijs, maar alleen door te dienen kan je leiding geven in het Koninkrijk van God, niet door op een mooie plek te zitten, dat is wat Jezus leert in deze verzen denk ik. Al jong heb ik leren dienen, door te zorgen voor...... en ik heb er enorm mee geworsteld. In de blog Wat als..... schreef ik daar al over. Een van de laatste tracks van het eerste jaar van de online-Bijbelschool ging over Roeping en Bediening, Tom heeft daarvoor ook een filmpje met de roepingstest op YouTube gezet : Wat is mijn roeping ? Daar kwam ontdekte ik dat ik het als mijn roeping mag zien om te dienen door oudere mensen te helpen en het heeft me geholpen om daar echt vrede mee te sluiten. Het gaat verder dan het poetsen -dat is echt niet mijn hobby als ik heel eerlijk ben - maar het er zijn en m'n handen daar waar nodig uit de mouwen te steken om mijn steentje bij te dragen zodat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen, zo mag ik hen zegenen en dienen en dat geeft zo'n enorme voldoening.

Ik heb hierin zo ervaren dat God voorziet in alles wat ik daarin nodig heb, zoals die app. zegt, Hij vult mijn tafel, dat is wat Hij wil doen, een prachtige tafel dekken en er alles opzetten waar we samen van mogen genieten onder het genot van een goed gesprek. Deze beeld deed me direct denken aan een (Engelstalig) filmpje van Louie Giglio : Don't give the enemy a seat over Psalm 23:5 "U maakt voor mij de tafel gereed voor de ogen van wie mijn tegenstanders.." De tegenstander, ja ook die is er en probeert zoveel mogelijk aandacht naar zich toe te trekken, probeert mijn aandacht van mijn Tafelgenoot af te leiden zodat ik niet zal genieten van Hem en van alles wat Hij voor mij heeft klaargemaakt en met mij wil delen.  

Laat me eerlijk zijn, ik heb er niet altijd zin in om te gaan poetsen, maar ik weet dat deze vrouwen die God aan mijn zorg heeft toevertrouwd er zo enorm naar uitkijken dat ik kom en genieten van je aanwezigheid en de gezelligheid die dat voor hen betekend. Dan maakt mijn verantwoordelijkheidsgevoel dat ik er ook heel trouw in ben en wil zijn, en weet ik dat God me daarvoor zegent. Ik zie het als trouw zijn in het kleine terwijl ik me ook realiseer dat het voor deze vrouwen niet zo klein is wat ik doe. Mattheus 25:21 zegt "Zijn heer zei tegen hem : Goed gedaan, goede en trouwe dienaar, over weinig bent u trouw geweest, over veel zal ik u aanstellen, ga in, in de vreugde van uw heer." Die eerste zin : Goed gedaan, goede en trouwe dienaar, wil ik heel graag horen uit de mond van mijn Heer als ik voor Zijn rechterstoel moet verschijnen, en dat laatste zinnetje ook : ga in, in de vreugde van uw heer, maar er staat nog iets tussenin en ik weet niet zo goed wat ik daar mee moet, daar doe ik het niet voor, maar Hij zegt dat niet zomaar. Ik proef wel een enorme verandering bij mezelf, ik voel me daar niet meer onwaardig voor en dat is Zijn werk in mij en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. 

Dank U wel Heer dat U kwam om te dienen en niet om gediend te worden, dank U wel voor Uw voorbeeld om te dienen en niet om gediend te worden, dank U wel dat ik mag dienen en dat dat niet één of ander minderwaardig baantje is maar een taak die ik eervol mag volbrengen. U zoekt gewillige harten, handen, ogen en oren om de ander te zien zoals U naar die ander kijkt en te doen wat mijn hand vind om te doen, en daarmee U te eren. Wat een genade dat U me daartoe in staat stelt, mij daar kracht voor geeft, wijsheid, liefde en geduld, Uw bewogenheid.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

2 opmerkingen:

  1. Bedankt Daniëlle. Heel mooi dat je dit verteld. Wees trouw en Hij zal je belonen met Zijn aanwezigheid.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...