Zoeken in deze blog

dinsdag 22 september 2020

Genade verandert

De ontdekkingstocht waar ik vorige week over schreef heeft ook een andere kant. Om door Gods ogen en met Zijn oren en met Zijn hart en bewogenheid te kunnen kijken is het nodig dat we ons heel erg bewust worden van ons eigen niet kunnen, onze tekortkomingen. God bracht een filmpje van Joyce Meyer onder m'n aandacht Hoe Gods genade ons verandert. Dit gebeurde de ochtend nadat ik de dag ervoor heel pijnlijk had gezien dat ik in mijn vlees nog zo ver verwijderd ben van Zijn geduld, liefde, begrip en compassie, na een gebeurtenis waarin mijn mond al was opengevlogen  voor ik ook maar een seconde had nagedacht over wat er uit zou komen, laat staan me had gerealiseerd dat ik die woorden beter had kunnen inslikken. 

Wat ben ik dankbaar voor de woorden uit Mattheus 19:26 "Jezus keek hen aan en antwoordde hun : Bij mensen is dat onmogelijk, maar bij God is alles mogelijk." Ik moet mezelf regelmatig voor ogen houden dat het absoluut niet mijn harde werk is dat ik zo veranderd ben, dat het Zijn werk is en Zijn genade die mij zo veranderd heeft. Ik zou dankbaar moeten zijn voor een situatie als die ik net beschreef waarop ik weer even heel duidelijk word herinnerd aan mijn afhankelijkheid van Hem. Dat is ook precies wat nederigheid is : je in alles volkomen afhankelijk weten van Hem. En dan bid ik weer : Heer leer mij, houd mij nederig van hart, geef me niet de minste ruimte om ook maar te denken om naast mijn schoenen te gaan lopen. Ik ben geschapen om U te eren en met mijn hart, wil en verstand kies ik ervoor dat doel voor mijn leven uit te wandelen zodat U alle eer zult krijgen die U toekomt.  

Vorige week schreef ik hoe God me liet zien dat ik werkelijk geloofde dat ik vergeven was, maar God ging me ook laten zien dat ik niet werkelijk geloof dat ik recht heb op alles wat Hij heeft omdat ik Zijn kind ben. Hij bracht mij Johannes 16:15 in gedachten "Alles wat van de Vader is, is van mij..."  Jacobus 4:2 zegt "U verlangt naar iets, maar krijgt het niet......U krijgt niets omdat u niet bidt." God heeft me leren bidden maar geloof ik ook werkelijk in mijn hart dat ik het ga krijgen. Op genoeg vlakken ben ik er inmiddels wel van overtuigd dat ik Zijn kind ben, maar er zijn ook gebieden waarop ik me nog gedraag als een stiefkind. Waarom zou Hij dit of dat voor me doen. Maar ik ben geen stiefkind ! Zijn bloed vloeit door mijn aderen, ik ben gekocht en betaald door Zijn kostbaar bloed dat vloeide op Golgotha. 

Ik kon dit voorrecht op geen enkele manier zelf verdienen, het is een gave die genade heet, onverdiend en met zo enorm veel onvoorwaardelijke liefde aan mij gegeven. Alles wat van de Vader is, is van mij zegt Jezus, en Jezus heeft dat alles aan ons gegeven, Hij maakte met Zijn offer de weg vrij voor ons tot die zelfde Vader. In Johannes 17:9-10 bid Jezus tot Zijn en onze Vader "Ik bid voor hen. Ik bid niet voor de wereld, maar voor de mensen die u mij hebt gegeven, omdat zij van u zijn - alles wat van mij is, is van u, en alles wat van u is is van mij - en omdat in hen mijn grootheid zichtbaar geworden is." Romeinen 8:15 bevestigd dat wij Zijn kinderen zijn "U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met Abba, Vader."

Er is maar één sleutel : geloof, geloven dat we alles krijgen waar Hij voor heeft betaald, uit genade door geloof. Joyce zegt heel mooi, Geloof is niet de prijs waarmee je Gods zegen kunt kopen. Het wordt gekocht door de genade van God en het bloed van Jezus. Geloof is slechts de hand die zich uitstrekt en het in ontvangst neemt. Iets verkrijgen betekend dat je ervoor moet worstelen, maar in ontvangst nemen betekent dat je aanneemt wat je word gegeven. 
Leven door genade is niets anders dan met open handen en armen door dit leven gaan omdat alleen Hij ons kan geven wat we nodig hebben om door te geven aan die ander. We leven niet meer voor onszelf maar alleen voor Zijn eer en glorie. Alleen op die manier kan je denk ik leven met Zijn ogen en oren en Zijn hart vol bewogenheid. Pfffff dan heeft Hij nog heel wat werk aan mij moet ik eerlijk bekennen, dat maakte de situatie waar ik dit blog mee begon maar weer al te duidelijk. 

Vader overtuig mij tot in iedere vezel van mijn wezen wie ik ben, alleen door Uw genade, dat ik een met bloed gekocht kind van U ben en geef me genade me daar ook naar te gedragen en dus vrijmoedig alles van U te vragen en me tegelijk heel bewust te blijven dat alles wat ik krijg een bijzonder cadeau van U is. Dat het niets is wat ik met mijn grote geloof, of volharding bewerkt heb, maar dat ik heb ontvangen omdat ik een kind ben van een Geweldige goede en grote Vader. Ja U voed mij op om te geloven, te vertrouwen, te volharden, te sterven aan mijn vleselijke ego, maar het is alleen door Uw genade dat dat mogelijk is. 

Dit doet me denken aan het liedje dat zegt : Er word nog steeds aan me gewerkt......gelukkig maar. 
ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

  1. Zo herkenbaar. Ik heb veel geleerd van de boeken van Joyce, omndat ik ook nogal een scherpe tong heb (had). Zijn genade is mij genoeg, en ik blijf leren en groeien en veranderen (hoop ik). Leuk lied erbij, dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi om te horen dat je het herkend, Hij blijft ons door Zijn Geest veranderen en maak ons meer en meer gelijkvormig aan het beeld van Jezus. Ik vind dat zo bijzonder.

      Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...