Zoeken in deze blog

zaterdag 1 september 2018

Horen versus luisteren

Op de huishoudschool hadden we een Engels leraar die ik door één van zijn uitspraken nooit vergeten ben. 
Meneer Antonius was een grote bruine man met een vriendelijk gezicht, hij straalde rust uit, ik zie hem zo weer voor me staan.
Ook al was Engels niet mijn sterkste vak en waren m'n cijfers vanwege m'n dyslexie maar magertjes, ik zat graag bij hem in de les.
Ik herinner me zijn lachende ogen, maar hij was ook consequent, hij verwachte dat je bij de les bleef, dat je oplette. 

De uitspraak die altijd bij me is blijven hangen was:


Jullie horen me wel, maar jullie luisteren niet.

Een rondje Google leerde me dat horen het met je oren waarnemen is en  luisteren is je aandacht erop richten om het te horen, hem gehoorzamen. 
Meneer Antonius wilde dus dat iets zouden opsteken van zijn lessen.

Ik moest hier weer aan terug denken toen ik in het boek "Zittend aan de voeten van Rabbi Jezus" van Ann Spangler & Lois Tveberg over het Sjema, het gebed begint met:  

 "Luister Israel ! De HEERE, onze God, de HEERE is één !" 

Dit gebed is opgebouwd uit teksten uit Deutronomium 6:4-9 en 11:13-21 en Numeri 15:37-41.

Sjema betekent "hoor", "luister" maar dan in de actieve vorm: let op, neem het ter harte, voer het uit, gehoorzaam !
Het boek legt uit dat het Sjema bidden is jezelf toewijden aan een liefhebbende God en het gehoorzamen van Zijn geboden. 

Als in Mattheus 22 de wetgeleerden Jezus proberen te vangen op zijn woorden vragen ze hem wat volgens hem de belangrijkste wet uit de wet van Mozes is, Jezus geeft ze dan twee teksten, te beginnen met de Sjema "Daarom zult u de HEERE, uw God liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw kracht (Deutronomium 6:5) en "U mag geen wraak nemen of wrok koesteren tegen uw volksgenoten, maar u moet uw naaste liefhebben als uzelf. Ik ben de HEERE" (Leviticus 19:18) 

Deze twee zijn aan elkaar verbonden, alleen God dienen en niet naar je naaste omzien dan mis je de essentie van God want Hij is liefde, Zijn hele zijn word gedreven door liefde.
Als we alleen naar je naaste omziet en God vergeten zul je ontdekken dat het niet vol te houden is, Hij is de bron van liefde.
1 Korinthe 13:3 zegt "Stel dat ik alles weggaf aan de arme mensen, en stel dat ik er trots op kon zijn dat ik mijn lichaam opofferde [vanwege mijn geloof in de Heer] Maar als ik dat zonder liefde deed, had ik er niets aan."

"Als je oren hebt, moet je goed luisteren." zegt Jezus is Mattheus 13:9 
Hoor je of kies je er bewust voor om te luisteren ?

Eerlijk gezegd betrap ik me er regelmatig op dat mijn luisteren terug loopt naar horen en moet ik mezelf weer aansporen om bij de les te blijven en heel bewust te luisteren, en bid ik dat God me leert en helpt ook te gehoorzamen.

Toen ik deze blog die ik al even geleden had voorbereid gisteren weer terug las voordat hij geplaatst zou worden moest ik denken aan een blog dat ik eerder schreef over mijn ervaring Pasen 2016 toen God die dag bij het woord "eatingdisorder" mijn aandacht trok en zei "hé let je ff op". 

God verlangt naar mijn (onze) volle aandacht, als wij Hem die aandacht geven waar Hij recht op heeft en bij de les blijven gebeuren er dingen. Dan is er contact, communicatie, actie en reactie, dan bewegen dingen, dan komen we vooruit, gaat het proces dieper en dieper, dan kan Hij tot mij doordringen. 
Dat is dan ook regelmatig mijn gebed als God mij dingen duidelijk maakt : "Heer grif dit heel diep in mijn hart, doordring mij hier zo van dat ik het nooit meer vergeet." 

Zo makkelijk vergeet ik weer wat God me heeft gezegd of heeft laten zien, mijn geheugen heeft daarin echt een probleem en ik moet daar alert op zijn. De boze vind het helemaal prima als ik me laat afleiden of geestelijk in slaap sukkel, maar dat is niet wat ik wil. Het is mijn verlangen te luisteren, allebei mijn oren gespitst te houden op Zijn zachte stem die mij de weg wijst en Hem lief te hebben boven alles. 

P.S.
Over God liefhebben boven alles hoorde ik deze week een hele mooie preek over van Henk Binnendijk en die wil ik toch nog even delen hierbij.


ONDERWEG naar Hem en met Hem.
2 opmerkingen:

  1. Mooi Danieile dankjewel. Het Shma is zo'n mooi lied ook.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad een heel mooi lied, dank je wel voor de link die je me stuurde.

      Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...