Zoeken in deze blog

dinsdag 20 oktober 2020

Voorbereid

Soms blijven dingen bij me haken en kan ik er een hele tijd op kauwen, of ze komen steeds weer terug, dat zegt mij dat God er dieper mee wil gaan, dat er diepere lessen in zitten, dat er meer groei mogelijkheid in zit. Dan is de keus aan mij of ik er mee aan de gang ga.

Ik las een mooie uitspraak van een man die zei : ik kan heel vroom zeggen dat het allemaal Gods werk is wat ik heb bereikt, en dat is ook zo, maar het heeft ook alles te maken met de keuzes die ik heb gemaakt. Deze uitspraak kwam bij me binnen. 
God wil heel veel in en door ons heen doen, maar als wij er niet heel bewust voor kiezen om Hem daar toestemming en alle ruimte voor te geven kan Hij niks beginnen.

In de blog Twijfel niet die ik een poosje geleden deelde haalde ik 1 Petrus 5:6a aan "Onderwerp u dus nederig aan Gods hoge gezag....." Dat woordje onderwerpen had zo nu en dan de neiging best wel een beetje te wringen bij me, dat moed ik eerlijk bekennen, mijn vlees vond het best lastig en het koste me ook moeite om ervoor te kiezen om het toch te willen.

Fillipenzen 2:13 haalde ik ook aan "Want het is God die zowel het willen als het handelen bij u teweeg brengt, omdat het hem behaagt." 
Wat behaagt God ? 
Dat bracht me op een gegeven moment steeds bij Efeze 2:8-10 "Want uit genade bent u zalig geworden, door het geloof en dat niet uit u, het is een gave van God, niet uit de werken, opdat niemand zou roemen. Want wij zijn Zijn maaksel, geschapen in Christus Jezus om goede werken te doen die God van te voren bereid heeft, opdat we daarin zouden wandelen."

Ik ben er van overtuigd dat ieder mens een bestemming (een bedoeling, een specifieke taak waarvoor hij of zij hier op deze aarde is, om die te vervullen) heeft gekregen van God om die op deze aarde uit te wandelen. Wij zijn hier op deze aarde om Zijn autoriteit uit te oefenen en onze omgeving waarin wij leven te beïnvloeden zodat Zijn Koninkrijk zichtbaar word in dat gebied. Dat is in het gezin waar je onderdeel van bent, op je werk, andere plekken waar je actief bent, de winkel waar je je boodschappen doet. Met autoriteit bedoel ik niet je wil opleggen, afdwingen, want zo werkt Jezus niet, maar de dingen op Zijn manier doen, zoals Hij het deed,  maar daar volgt denk ik nog wel eens een blogje over.

Als wij ons onderwerpen - dat kun je ook benoemen als buigen, je open stellen voor, je laten beïnvloeden door, meebewegen met - aan God en Zijn plan gaan we de werken die Hij van te voren al voor ons heeft voorbereid doen. Dat vond ik een ingewikkelde, hoe weet ik wat Hij voor mij heeft voorbereid. Trouwens dat voorbereid deed me wel een beetje opgelucht adem halen. Ik hoefde het dus niet zelf uit te vinden. Hij had al een plan, en als Hij iets voor me te doen heeft geeft Hij me ook kracht en stelt Hij me ertoe in staat. Dat vind ik een hele geruststelling, ook al vind ik het ook spannend, heel spannend soms. Wat als Hij nou iets van me vraagt waarbij mijn vlees gelijk roept : Nou dat denk ik niet !  En mijn vlees een beetje kennende is dat zeker geen onmogelijkheid. Dan ben ik weer heel erg afhankelijk van wat Fillipenzen 2:13 zegt, dat Hij die bereidheid in me uitwerkt. 

O wat ontdek ik meer en meer dat ik zo enorm afhankelijk ben van Hem, zelfs van de kleinste dingen. Johannes 15:5b zegt niet voor niets  ..want zonder Mij  kunt u niets doen." Ik wordt me daar steeds meer van bewust moet ik je zeggen en eigenlijk is dat best mooi.
Hoe wijst Hij ons die voorbereidde werken, door Zijn Geest in ons, vanuit die intimiteit waar ik het de laatste 2 blogs over had. 
Ik ontdekte dat er dingen zijn die ik al heel lang doe die eigenlijk door Hem voorbereid zijn voor mij, de zorg voor de mensen in mijn huis, de zorg die gegroeid is voor een oudere buurvrouw, mijn werk als postbezorger. Hij heeft me op die plaatsen gebracht om daar voor Hem te functioneren. 
Kies ik ervoor op die plaats te functioneren op Zijn manier of op mijn manier vanuit mijn vlees. 
Op Zijn manier ga ik veel meer bereiken, voor Hem, voor Zijn eer, Op Zijn manier hoef ik het niet alleen te doen en mag ik weten dat Hij alles al heeft voorbereid, dat alles wat ik nodig heb om het uit te kunnen voeren, Hijzelf heeft ons er toe in staat gesteld. Hij zou het ons nooit vragen als Hij dat niet had gedaan.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

  1. De werken zijn inderdaad voorbereid... dat geeft lucht, we hoeven niets zelf te verzinnen :) Mooi he?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heel mooi, vind het soms ook spannend, maar ook daarin mag ik groeien, in moed en vertrouwen dat ik het onder Zijn leiding ook zal doen.

      Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Not a fan

In de afgelopen 2 blogs heb ik gelinkt naar Leif Hetland en zijn onderwijs over de  Orphan spirit  (wees-geest) en een van de dingen die hij...