Zoeken in deze blog

dinsdag 18 augustus 2020

Voorbeeld volgen

In mijn vorige blog had ik het over regeren, regeren over je "vlees", onze vleselijke verlangens. Jezus is mijn grote voorbeeld, Hij werd als onderdeel van de Godheid (Vader - Zoon - Heilige Geest) mens.
Jezus zegt in Mattheus 10:28-39 "Wie niet zijn kruis op zich neemt en mij volgt, is mij niet waard. Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij, die zal het behouden."

Ik vind de manier waarop God dingen onder m'n aandacht brengt, me leert zo bijzonder. Ik weet ik heb dat al vaker gezegd, maar ik blijf me er gewoon over verbazen hoe dat ineens van allerlei kanten (die niet eens wat met elkaar te maken hebben) dingen bij elkaar komen, alles wijst dan naar wat God tegen me wil zeggen, dat vind ik zo bijzonder. 

In het boekje : De kracht van Jezus' bloed van Andrew Murray las ik iets waar ik nog nooit over na had gedacht en me aan het denken heeft gezet. Als we aan Jezus en het kruis denken denken we aan Gethsémane. Wat Jezus daar deed was pure zelfopoffering. Maar Jezus nam niet alleen daar Zijn kruis op zich, Zijn hele leven hier op aarde was een leven van Zijn kruis opnemen. 
Hij vraagt nooit iets van ons wat Hij zelf niet heeft gedaan. 
Zijn hele leven hier op aarde was een leven van Zijn wil verliezen door Zichzelf te verloochenen, en niets te doen of te spreken, dan wat Hij van de Vader gezien of gehoord had. In Johannes 5:16-47 legt Jezus zelf uit hoe het zitten met Hemzelf en Zijn Vader - God. Jezus weet precies wat het is om niet te doen waar je zelf zin in hebt. Hij had in de hemel bij zijn Vader voor Hij naar de aarde kwam een geweldig leven. Hij kende ook de verleiding en de gedachten : Hier heb ik even geen zin in, kan dit niet anders, kan het niet op een andere manier ? Hij vraagt het zelfs aan Zijn Vader In Mattheus 26:39 "....Vader als het mogelijk is, laat deze beker dan aan mij voorbij gaan !..." 

Filippenzen 2:6-8 "Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens, En als mens verschenen heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood - de dood aan het kruis." 
Hebreeen 5:8 "Hoewel hij zijn Zoon was, heeft hij moeten lijden, en zo heeft hij gehoorzaamheid geleerd. " Ook Jezus moest als mens gehoorzaamheid leren, daarom kwam Hij als baby, om het hele menselijke traject af te leggen van leren, onderwezen worden, opgevoed worden. Niets van wat wij doormaken is Hem vreemd.

Deze dingen heb ik al zo vaak gehoord en gelezen en dan opeens valt bij wijze van spreken het kwartje. 

In Johannes 6:38 zegt Jezus "Want ik ben niet uit de hemel neergedaald om te doen wat ik wil, maar om te doen wat hij wil die mij gezonden heeft." Jezus wist dat Zijn tijd op aarde geen snoepreisje zou worden, en toch kwam Hij. Toen ik ervoor koos om Jezus te volgen hoopte ik dat een hoop van mijn ellende zou verdwijnen als sneeuw voor de zon, toen ik erachter kwam dat het zo niet werkt was ik heel blij dat ik wist dat Hij er wat er ook gebeurd altijd bij is, dat maakte een heel groot verschil en op die manier durfde ik het wel aan met Hem.

Dat ik het in m'n eentje in eigen kracht niet ga redden daar kwam ik al snel achter, en ik schaam me daar absoluut niet voor. Maar dit regeren over m'n vlees vind ik best pittig. Nu Hij me zo heeft laten zien dat ook Hij zijn leven lang niet heeft gedaan waar Hij zelf zin in had zette me dat wel aan het denken. 

Heer help me alstublieft Uw voorbeeld te volgen ook hierin, niet mijn wil maar Uw wil geschiedde, ook in zowel de kleine als grote dingen die zo dwars tegen mijn gevoel en vlees in gaan. U dieper te vertrouwen dat wat U me vraagt goed is, dat U me door die weg te gaan vormt naar Uw beeld.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

2 opmerkingen:

  1. Heel mooie weer. Wat kunnen we veel lessen leren op weg naar Huis en wat hebben we een geduldige Rabbi, Heilige Geest

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad Aritha, laatst hoorde ik iets wat ik heel mooi vond, dat een nederige houding een houding is van bereidheid om te leren. Dat raakte me, om te leren moet je goed opletten, je ogen en oren de kost geven. Zijn Heilige Geest is in ons en als wij zorgen dat we opletten wil Hij ons de hele dag door leren, mooi dat je de Rabbi erbij benoemd, degene waar discipelen achter aan gaan, precies zo willen worden als de Rabbi is.

      Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Laat (het) zijn en wees stil

Ik heb al verschillende keren in m'n blogs ( Les van een kamerplant ,  Twijfel niet ! ,  Twijfel niet (vervolg) ) verteld dat God tegen ...