Zoeken in deze blog

dinsdag 12 maart 2019

Ware vrijheid

Dagen achtereen kwam steeds één bepaalde zin uit in een lied in mij op : "Door Uw wil te doen leer ik om vrij te zijn" het bleek Opwekking 582 te zijn.
Dat gaf me absoluut iets om over te kauwen, want het klinkt zo tegenstrijdig. Hoe kan je vrij zijn door te doen wat iemand van je wil ? 
Het is alleen niet zomaar Iemand.

Heer wat wil U me hier mee zeggen ? 

Vrijheid komt er volgens het woordenboek op neer dat niets of  niemand bepaald wat jij doet, denkt of zegt, als we ons gedwongen voelen om dingen te doen of te zeggen die we eigenlijk niet willen, voelen we ons onvrij. Als er geen angst is in je leven om te doen en te zeggen wat je werkelijk wil dan ben je waarlijk vrij. 
Je kan niet echt vrij zijn als er nog een (spoortje) angst bij zit.

God dwingt ons nergens toe, Hij eist niets van ons.
Hij nodigt ons uit om ons leven met Hem te delen, een leven waarin Hij in alles wat we nodig hebben zal voorzien. 
Hij vraagt ons of wij Hem willen volgen, Hij vraagt ons om te reageren uit onze eigen vrije wil, dat we ons overgeven aan Zijn liefde.

Paulus zegt dat in Handelingen 20:24 heel mooi "Maar ik maak mij nergens zorgen over, en ook acht ik mijn leven niet kostbaar voor mijzelf, opdat ik mijn loop met blijdschap mag volbrengen, evenals de bediening die ik van de Heer Jezus ontvangen heb om te getuigen van het Evangelie van Gods genade." 
Paulus had zich compleet en totaal aan God overgegeven en deed wat Hij van hem had gevraagd, de consequenties daar maakte hij zich ook niet druk over want Hij wist dat Hij in alles zou voorzien. Hij zou altijd bij Hem zijn en Hem in staat stellen om de bediening die Hij van Hem had gekregen uit te voeren. 

Als ik heel eerlijk ben ben ik niet zo ver als Paulus, bewust of onbewust maak ik me nog heel vaak zorgen, en vaak is dat ook nog om mijn vege lijf. Wat gebeurd er als ik dit of dat mechanisme opgeef, wat gebeurd er dan ? 

Je kan niet echt vrij en blij zijn als er voortdurend nog een spoortje angst op de achtergrond meespreekt.  

Ik heb wel eens gebeden : Heer wijs alles wat tussen U en mij instaat, wat mij tegenhoud om U voluit alles te geven, om helemaal van U te zijn, ik wil het in het licht brengen bij U om er vrij van te komen.
Het is een mooi en eerlijk gebed en ik wil dat ook graag, maar als God het dan ook gaat aanwijzen kost het me soms nog heel wat moeite om te snappen wat Hij dan bedoeld, en vind ik het moeilijk om het ook daadwerkelijk onder ogen te zien.

Dit lied zeg : Jezus, alles geef ik U.
Alles, dat is veel.
Alles, dat is radicaal en dat heeft consequenties.

Jezus zegt in Handelingen 8:31-32 "Jezus zei dan tegen de Joden die in Hem geloofden : Als u in Mijn woord blijft, bent u werkelijk Mijn discipelen, en zult u de waarheid kennen, en de waarheid zal u vrijmaken."
Discipelen zijn navolgers, zij doen als hun grote voorbeeld.
Als Jezus mijn grote voorbeeld is doe ik wat Hij deed, dan ga ik niet meer mijn eigen weg, maar wil ik in alles doen wat Hij deed. Jezus ging ook niet zijn eigen weg, Hij deed de wil van de Vader.
Door dat te doen zal ik Hem steeds beter leren kennen, en die kennis zal mij vrij maken.

Alleen als mens heb ik een probleem, Jeremia 17:9 zegt "Het hart van de mens is bedrieglijker dan alle andere dingen. Het is door en door slecht. Wie kan werkelijk weten wat er diep in zijn hart is ?"
Die arglistigheid daar loop ik regelmatig flink tegen aan, maar Jezus weet dat, dat wist Hij al lang, en dat heeft Hem er niet van weerhouden om voor mij te kiezen.


Jezus, alles geef ik U 
wat ik ben en heb 
en wat ik ooit zal zijn. 

Al mijn hoop,  
mijn plannen en mijn tijd  
leg ik in uw hand,  
vertrouw ze aan U toe. 

Door uw wil te doen,  
leer ik om vrij te zijn.  

Jezus, alles geef ik U, 
wat ik ben en heb 
en wat ik ooit zal zijn.


Hij weet dat ik uit eigen kracht zal falen in het doen van Zijn wil. Hij kent mijn arglistige hart dat zichzelf steeds weer zelf wil beschermen of gedachten heeft die zeggen dat ik het moet verdienen, dat Zijn aanbod te mooi is om waar te zijn.

Heer leer mij om Uw wil te doen, help me U te vertrouwen voor de consequenties, dat niet angst of vrees mij zal motiveren in wat ik doe of niet doe, maar alleen liefde mij zal motiveren om in Uw voetsporen te volgen en zo de vrijheid te ervaren die U voor mij hebt, die U voor mij bedoeld hebt. 
Ik weet dat dit onderwerp nog lang niet uitgewerkt is in mijn leven, maar ik wil het leren Heer, ik wil begrijpen en ervaren wat U voor mij bedoelt hebt, werkt U het maar uit in mijn leven Heer en veeg alles wat U in de weg staat maar uit die donkere hoekjes zodat er ruimte komt voor U, en help mij om mee te werken met Uw Geest, me te buigen voor Uw wil en verlangen voor mij.
Doe Uw werk in mij Heer.ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

 1. Ik vind het zo mooi om over jou leerproces te lezen. Herkenbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat het herkenbaar is vind ik fijn om te horen, God gaat met ieder Zijn weg, maar we gaan wel allemaal dezelfde kant op : naar Hem toe.

   Verwijderen
 2. Blij zijn met Hem, mogen zijn.

  Mooi jouw ervaringen Danielle.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn inderdaad bijzonder voor me, dank je wel voor je reactie.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...