Zoeken in deze blog

dinsdag 5 maart 2019

Gokken of investeren

Een tijdje geleden bekeek ik een 2 filmpjes van Joyce Meyer die me bezig bleven houden.
Dat ons denken het zenuwcentrum van ons leven is dat wist ik al wel en heb daar al vaker over geschreven o.a. in m'n blog "Controletoren"
Haar vraag : "ben je een gokker of ben je een investeerder" kwam bij me binnen en bleef bij me hangen en zette me aan het denken.

Hoe vaak doen we niet denken waarvan we hopen dat ze geen consequenties zullen hebben, b.v een doos chocolade leeg eten en hopen dat je er niets van aankomt (gokken) 
Of we denken dat het die ene keer wel kan, maar als je het één keer hebt gedaan is de tweede keer makkelijker en de derde en de vierde keer. 

"Er gebeurd niets goeds per ongeluk. Goede dingen zijn dus een keuze. Maar slechte dingen gebeuren als je je er niet tegen verzet."
Zoals zij zegt : je kunt geen gezondheid oplopen, maar wel ziekte, daar hoef je niets voor te doen. 
Zo vertaalt naar het Nederlands klinkt het wat vreemd maar  ze heeft zeker een punt. 

Ik vind het zo jammer dat dit niet in de Nederlandse vertaling van de Bijbel staat in Spreuken 23:7 "As a man thinketh in his heart, sois he." "Zoals een man in zijn hart denkt, zo is hij" want het is zo'n grote waarheid. 

Romeinen 1:28-32 zegt hele scherpe dingen over het hart van de mens "Ze hebben dus geen zin om God te eren. Daarom heeft God hen niet tegengehouden toen ze slechte dingen gingen bedenken en doen. Ze zijn oneerlijk, ontrouw, hebzuchtig en gemeen geworden. Ze zitten vol jaloersheid, moord, ruzie, bedrog en wreedheid. Ze roddelen, liegen, beledigen God en scheppen op over zichzelf. Ze weten steeds wel weer wat slechts te bedenken. Ze zijn ongehoorzaam aan hun ouders. Ze zijn onverstandig, onbetrouwbaar, onvriendelijk, haatdragend en liefdeloos. Ze weten heel goed dat God zegt dat zulke mensen mensen de doodstraf verdienen. En ze vinden het ook prachtig als andere mensen die dingen doen."

Neem ik het risico dat het allemaal uit zichzelf  wel op zal lossen en het allemaal mee zal vallen of ga ik heel bewust in actie komen en investeren, in mijn denken, in relaties, in m'n gezondheid, in.......

Rond die zelfde tijd viel voor mij ook bewust het kwartje dat wij hier op deze aarde mogen meewerken aan Gods Meesterplan. Hij heeft een plan met de wereld waarin jij en ik elke dag leven, met de mensen om ons heen, ons gezin, onze familie, onze buren, onze collega's, voor diegene waar wij niets van snappen, waar wij geen raad mee weten misschien. 

Hij vraagt ons : wil jij Mij laten zien door je manier van reageren, door wat je doet, omdat ik het aan je heb gevraagd om dat te doen.
Dat gaat niet vanzelf (gokken) dat zijn bewuste keuzes (investeren) 
Ga jij je zorgen maken (gokken) dat gaat vanzelf, of maak je een bewuste keuze om jou gedachten heel bewust onder de leiding van de Heilige Geest (investeren) en te zeggen : ik wil naar die persoon/situatie kijken zoals U daarnaar kijkt. Ik wil woorden van leven denken en uitspreken in plaats van dood/negatieve gedachten en woorden. Het klinkt heel zwart/wit, maar in Spreuken 18:21 staat het heel duidelijk. "Je tong heeft de macht over leven en dood. Als je je mond zijn gang laat gaan zul je daarvan de gevolgen dragen." 
En die woorden beginnen bij gedachten.

Ik zal de filmpjes hieronder delen, ze zijn absoluut de moeite waard om te beluisteren.
Voor mij is het een onderwerp dat regelmatig bij mij terug komt dus ik denk dat God vind dat daar nog wel wat werk aan de winkel is, en ik ben er van overtuigd dat Hij daarin gelijk heeft, en steeds gaat het proces een stukje dieper.
Als ik investeer zal dat vruchten afwerpen, zal het mij in staat stellen om te ontvangen wat de investering oplevert.


Dank U Heer dat U mij steeds weer de spiegel voorhoud, dat U me oproept en motiveert om bewust te zijn van mijn denken. Ik wil mijn denken vullen met goede gedachten, met Uw woord en bewuste keuzes maken die goed zijn voor mijn geest, ziel en lichaam.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

7 opmerkingen:

 1. Doordenk-blog. Voor mij herkenbare thema´s. Ik heb het boek ´Strijd in je denken´ drie keer gelezen. Onder andere ook met een groep vrouwen. Gespreksvragen en gebed waren erbij bedacht door iemand die de cursus leidde. Ik heb veel geleerd maar merk dat het een proces is dat je leven lang doorgaat. Wat betreft mijn gezondheid heb ik eindeloos mijn best gedaan. Gezonde keuzes zijn goed. Maar gezondheid kan je er niet mee afdwingen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Herkenbaar wat je zegt, een levenslang bewustzijnsproces, ook qua gezondheid herkenbaar, het is niet af te dwingen, lastig punt.
   Maar in alles is Hij erbij, leert en onderwijst Hij ons, voed Hij ons op en mogen wij groeien.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...