Zoeken in deze blog

dinsdag 5 februari 2019

Controletoren

Ik kwam laats een filmpje tegen van Charles Stanley van "In Touch Ministries" wat voor mij een mooi beeld gaf over hoe wij onze gedachten mogen zien en onze eigen verantwoordelijkheid daarin.
Hij vergelijkt onze gedachten met de controletoren zoals je ze ziet op het vliegveld, alles wat er op het vliegveld gebeurd word van daaruit geordend. Als daar in de controletoren geen strakke regie word gevoerd ontstaan er hele gevaarlijke situaties en kan het in het ergste geval zelfs levens kosten.

Zo ook in onze gedachten, wat daar rond gaat heeft invloed op alle aspecten van ons leven dus het is van het grootste belang dat wij verantwoordelijkheid gaan nemen voor onze gedachten. Als we ze toestaan een eigen leven te gaan leiden raken we stuurloos.

Kolossenzen 3:1-8 zegt "Als u nu met Christus uit de dood bent opgewekt, streef dan naar wat boven is, waar Christus zit aan de rechterhand van God. Richt u op wat boven is, niet op wat op de aarde is. U bent immers gestorven, en uw leven ligt met Christus verborgen in God. En wanneer Christus, uw leven, verschijnt, zult ook u, samen met hem, in luister verschijnen. Laat dus wat aards in u is afsterven: ontucht, zedeloosheid, hartstocht, lage begeerten en ook hebzucht - hebzucht is afgoderij -, want om deze dingen treft Gods toorn degenen die hem ongehoorzaam zijn. Vroeger hebt u ook die weg gevolgd en zo geleefd, maar nu moet u alles wat slecht is opgeven : woede en drift, vloeken en schelden."
Duidelijke taal, als wij ons leven over hebben gegeven aan Jezus moet dat zichtbare gevolgen hebben. Er is een andere eigenaar in ons leven gekomen en Hij bepaald de regels.

Jezus hield zich toen Hij hier op deze aarde was aan die regels.
Eigenlijk heb ik heel lang gedacht dat dat voor Hem geen probleem moest zijn geweest want Hij was immers God, maar Hij ging me duidelijk maken dat het geen eitje was geweest voor Hem, Hij was hier op aarde mens. 
Net zo mens als wij.
Filipenzen 2:5-8 is daar duidelijk in : "Laat onder u de gezindheid heersen die Christus Jezus had.Hij die de gestalte van God had, hield zijn gelijkheid aan God niet vast, maar deed er afstand van. Hij nam de gestalte aan van een slaaf en werd gelijk aan een mens. En als mens verschenen, heeft hij zich vernederd en werd gehoorzaam tot in de dood - de dood aan het kruis."
Jezus koos hier op aarde voor gehoorzaamheid, Hij koos ervoor zich te onderwerpen aan de wil van de Vader God, en het ging Hem echt niet allemaal fluitend af, denk maar aan Zijn strijd in de hof van Getsemane. Jezus heeft dus Zijn gedachten moeten richten, sturen op de dingen van Zijn Vader.


In 2 Korinthe 6:17 staat het heel zwart -wit : "Daarom zegt de Heer : Ga weg van de ongelovigen, zonder je van hen af en raak niets aan dat onrein is."

De boze speelt zijn spel door de gedachten van de mens, dat vieze spel begon al in de Hof van Eden zegt  2 Korinthe 11:3 "Alleen vrees ik dat, zoals Eva door de slang op sluwe wijze bedrogen werd, uw gedachten worden weggelokt van de oprechte en zuivere toewijding aan Christus."

Deze wereld denkt dat we alles zelf wel uitmaken maar zo is het niet. 
We worden altijd beïnvloed, aan ons de keus door wie we ons laten beïnvloeden. Ik schreef daar al eens eerder over in de blog "Alles of niks"

          Onzichtbare gedachten hebben zichtbare consequenties.

Een gedachten komt tot uiting in een handeling.
Een handeling groeit uit tot een gewoonte.
Gewoontes vormen je karakter.
Je karakter bepaalt je koers, je (eind) bestemming.


2 Korinthe 4:3-4 "Wanneer er dan toch nog een sluier ligt over het evangelie dat wij verkondigen, geldt dit alleen voor hen die verloren gaan: de ongelovigen, van wie de gedachten door de god van deze wereld zijn verblind, waardoor ze het licht van het evangelie niet kunnen zien, de luister van Christus, die het beeld van God is." 

Als je Jezus hebt leren kennen is er een proces van verandering begonnen, een proces van verandering in ons denken.
Efeze 4:20 "Maar zo hebt u Christus leren kennen."  en vers 23-24 "dat uw geest en uw denken voortdurend vernieuwd moeten worden en dat u de nieuwe mens moet aantrekken, die naar Gods wil geschapen is in waarachtige rechtvaardigheid en heiligheid."

Charles Stanley geeft een paar vragen die je jezelf kan stellen om je gedachten te toetsen die ik wel nuttig vind : 
* Waar brengt deze gedachte me naartoe ?
* Brengt deze gedachte me waar ik zijn wil ?
* Bouwt deze gedachte me op of breekt hij me af ?
* Kan ik deze gedachte delen met iemand anders ? 
* Waar komt deze gedachte vandaan ?
* Schaam ik me voor deze gedachte ?
* Past deze gedachte mij als volgeling van Jezus ?

Het is denk ik goed om ons bewust te zijn van wat er rond gaat in onze gedachten want ze hebben zoveel invloed.
In de Nederlandse vertaling komt dit niet zo duidelijk naar voren maar in de King James vertaling zegt Spreuken 23:7 "For as he thinketh in his heart, so is he." - Zoals hij denkt in zijn hart, zo is hij. In dat zelfde boek Spreuken staat nog een hele goede raad in hoofdstuk 4 vers 23 "Van alles waarover je waakt, waak vooral over je hart." Je denken en je hart zijn nauw met elkaar verbonden.

Gelukkig hangt  het niet van onze eigen kracht af, Hij heeft ons Zijn Geest (kracht) gegeven, die stelt ons in staat die controle uit te voeren, de juiste keuzes te maken. Je zult verbaasd zijn wat het effect zal zijn op ons leven als wij onze gedachten vullen met de gedachten die God goed voor ons vind, Zijn vruchten zullen dan zichtbaar worden : Liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, ze staan opgeschreven in Galaten 5:22.


We ondergaan een complete metamorfose als wij ons overgeven aan de nieuwe Leider van de controletoren van ons leven. Langzaam maar zeker gaan we steeds meer op Hem lijken, het begint in onze gedachten en word uiteindelijk zichtbaar in ons leven.

Ik vind het een hele mooie metafoor, mocht je zijn verhaal zelf willen beluisteren dan is hier de (Engelstalige) link.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

8 opmerkingen:

 1. Dank je wel! Pfff, dat zal hard werken voor je zijn om zo verandering in je denken in te bouwen. Dank je wel voor je mooie blog weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vermoed dat het een levenslang proces is hoor, ik durf niet te zeggen dat ik het onder controle heb, maar het is goed om ons bewust te zijn van wat er in ons denken rondgaat.

   Verwijderen
 2. Hij was mens hier op aarde, daardoor weet Hij ook hoe wij mensen zijn, kunnen zijn.
  Hij kent ons denken en ons doen.
  Ondanks alles blijft hij van ons houden, zo mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo bijzonder, deze wetenschap begint me te dagen, Hij kent me, Hij kent me echt,Hij weet hoe het bij mij "werkt" want Hij was net als ik mens.
   Wat je al zegt : zo mooi ❤

   Verwijderen
 3. Niet ik maar Christus leeft in mij. Als we Hem de ruimte geven zal Hij onze gedachten leiden.
  Dank voor je blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is de sleutel inderdaad, Hem alle ruimte geven.
   Fijn dat je wat aan dit blog had.

   Verwijderen 4. Goede overdenking Danielle. Hier heb ik wat aan. De preek ga ik ook nog luisteren. Dank voor het delen.


  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...