Zoeken in deze blog

dinsdag 24 september 2019

Nieuwe wijn

In Lucas 5:36-38 zegt Jezus "Hij sprak ook tot hen met een gelijkenis : Niemand zet een een lap van een nieuw bovenkleed op een  oud bovenkleed; anders zal de nieuwe lap het oude bovenkleed doen scheuren, en de lap van het nieuwe past niet bij het oude. En nieuwe doet nieuwe wijn in oude leren zakken;  anders zal de nieuwe wijn de zakken doen barsten en de wij zelf zal eruit stromen en de zakken zullen verloren gaan. Maar nieuwe wijn moet men in nieuwe zakken doen en beide blijven behouden."

Een lied wat wij regelmatig zingen in onze gemeente en waar God me ook regelmatig mee heeft doen wakker worden is een lied over "nieuwe wijn". Zinnen als : So I yield to You and to Your careful hand - Ik zal de opbrengst zijn van Uw voorzichtige handen - 
Of :  When I trust You I don't need te understand -Wanneer ik U vertrouw hoef ik U niet te begrijpen -
Of : Make me Your vessel, make me an offering, make me whatever You want me to be - Maar mij een vat, maak mij een offergave, maak van mij wat U maar wilt -  Ik heb het met heel mijn hart gezongen.
Ook de zinnen : In the crushing, in the pressing - In het breken, in het persen - Wijn word onder druk gemaakt, de druif moet kapot en geplet, totaal uitgeperst. Zoals het lied verder gaat : I came here with nothing, but all You have given me. Jesus bring new wine out of me - Ik kwam met helemaal niets dat van enige waarde was, maar U gaf mij alles, U gaf alles voor mij. En het gebed van mijn hart was : Ja Jezus maak nieuwe wijn van mij.

De diepte van die laatste woorden kon ik niet vatten ook al zong ik ze vol verlangen, als Gods Geest deze woorden steeds weer opnieuw in je gedachten brengt dan weet Hij waarom.
Tot ik op een morgen een filmpje van Joyce Meyer keek en zij dit zelfde beeld aanhaalde. Nieuwe wijn is Gods Geest, in oude zakken is ons oude leven. We moeten ons oude leven afleggen en Zijn nieuwe leven aantrekken voor nieuwe wijn. De oude zak kan de nieuwe wijn niet aan, hij gaat scheuren en barsten. 
Een andere mooie vergelijking vond ik Lazarus. we lezen dat in Johannes 11. Jezus riep hem terug uit het graf, de dood : hij kreeg nieuw leven - nieuwe wijn -Toen hij uit het graf kwam zei Jezus dat ze hem de doodsdoeken af moesten doen, het oude, de dood moest van hem af om ruimte te geven aan het nieuwe leven.  
Voor wie het wil bekijken, hier is de link naar het filmpje, het is Nederlands ondertitelt.

Hoe meer ruimte God van ons krijgt om in ons leven te werken en te bewegen met Zijn Geest, hoe meer onze oude zak, ons oude leven onder druk komt te staan en begint te scheuren, die oude zak is niet geschikt om de nieuwe wijn te bewaren. Nieuwe wijn vraag om een nieuwe zak, een nieuwe zak is soepel en beweegt mee met het gistings- en rijpingsproces, de combinatie van nieuwe wijn en een nieuwe zak geeft een optimaal resultaat.

Wat een eye-opener op een vroege ochtend, wat geniet ik daarvan, wakker worden met mijn Heer, met Hem praten en gewoon doen waar Hij mij leid. Mijn ervaring is inmiddels dat Hij mij onder ogen brengt wat Hij wil dat ik zal zien. 
Als ik mijn ogen open doe 's morgens is daar als eerste mijn boekje waarin ik opschrijf met welke gedachte of welk lied ik wakker werd want dat zijn zulke kostbare dingen die ik niet wil vergeten, en als ik ze niet of te laat opschrijf vergeet ik ze echt. Dan zet ik m'n tablet aan voor de Bijbel-app en dan is lopen de berichtjes van mail en You-Tube binnen en zo nu en dan springt daar dan een titel uit waar ik ineens van weet dat ik daar naar moet kijken, en als ik dat dan doe dan spreekt God, bemoedigend, bevestigend, aanmoedigend, soms ook vermanend. God gebruikt echt alles, ik vind dat zo bijzonder. Hij brengt herinneringen terug en ineens zie je een completer plaatje zoals de ochtend dat dit me duidelijk werd. Dan loopt mijn hart over van dankbaarheid.

Ik heb Joyce Meyer wel eens horen zeggen dat het leven met God en Zijn Heilige Geest absoluut niet saai is, en inmiddels is dat ook mijn overtuiging omdat ik het mag ervaren. Als ik mijn geestelijke ogen en oren open zet en op Hem gericht houd gaat er geen dag voorbij of ik hoor Hem spreken en ik vind het fantastisch, ik zou Hem voor geen goud meer willen missen. 

Vader, of zal ik zeggen wijn-Maker, dank U wel voor Uw werk in mijn leven, het breken en persen is niet altijd even fijn, maar het is nodig en het resultaat zal er naar zijn, U doet het met zo enorm veel liefde en zorg. U weet precies wat U doet, U ziet het eindresultaat al voor U, U kunt het al bijna proeven als U er aan denkt, en U zult geen genoegen nemen met een wijn van mindere kwaliteit als U er van overtuigd bent dat U er de beste kwaliteit uit kunt krijgen.
Vader ik geef U toestemming om alles in mijn leven te doen wat nodig is om van mij topkwaliteit wijn te maken tot Uw eer, Heer ik wil alles wat in mij is keer op keer aan U overgeven, help mij om alles in mij steeds op nieuw te brengen onder de leiding van Uw Heilige Geest, te buigen voor de Koning der Koningen. 

'Cause where there is new wine
Waar daar nieuwe wijn is
There is new power
Daar is nieuwe kracht
There is new freedom
Daar is nieuwe vrijheid
And the kingdom is here
Dan is het Koninkrijk daar
I lay down my old flames
Ik leg al mijn oude vlammen af
To carry Your new fire today
Om Uw nieuwe vuur vandaag te dragen

ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

 1. Bedankt Daniëlle. Er valt zoveel te leren en de Heilige Geest is een heel geduldige Leermeester.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik vind dat zo bijzonder.
   Van Zijn geduld met mij kan ik nog veel leren.

   Verwijderen
 2. Wow zo mooi Danielle. Gisteren beluisterde ik dat lied weer eens bewust. Wat mooi zoals je beschrijft van je boekje naast je bed. Ik weet dat God heel blij met je is. Ik kan nog veel van je leren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel, ja dat boekje is me heel erg dierbaar, het helpt me herinneren.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...