Zoeken in deze blog

dinsdag 5 januari 2021

Volharden

Ik vertel deze blog over mijn woord voor 2021 dat voor de niet Joodse kalender waar we mee leven in onze maatschappij 1 Januari begon, maar eigenlijk kreeg ik mijn woord al van God kort voor Rosj Hasjana, het Joods nieuwjaar dat van 6 tot 8 September 2020 gevierd werd. Eigenlijk gebeurde dat met mijn woord voor vorig jaar ook, toen lette ik er niet op maar dit jaar vond ik het wel frappant. God hanteert Zijn kalender en niet de onze. Voor mij is het ook of die woorden elkaar die ruim 3 maanden overlappen en dat vind ik ook best bijzonder vandaar dat ik het hier ook wil vermelden.

Toen God mij het One-Word voor 2021 gaf dacht ik even : oh...... en als ik eerlijk ben had ik liever een ander woord gehad, overwinning of zoiets.

Vorig jaar schreef ik er al eens een blog over : Volharding, daar moest ik ook weer aan denken. Volharden voor een periode is te overzien maar om een heel jaar met dit thema te leven dat vond ik wat lastiger.

Het eerste waar ik aan moest denken was Jacobus 1:2-4 "Acht het enkel vreugde, mijn broeders, wanneer u in allerlei verzoeking terecht komt, want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweegbrengt. Maar laat de volharding ook volledig mogen doorwerken opdat u volmaakt bent en geheel oprecht, en in niets tekortschiet."  Vooral het dik gedrukte vers sprong er voor me uit en wist niet zo goed wat ik daar nu mee moest. Ik pakte zoals ik regelmatig doe de AMPC vertaling erbij "But let endurance and steadfastness and pationce have full play and do a thorough work, so that you may be [people] perfectly and fully developed [with no defect], lacking in nothing."

Laat uithoudingsvermogen en standvastigheid en geduld, volledig vrijheid hebben en laat het een grondig werk in je doen zodat je perfect en volledig ontwikkeld, zonder enig gebrek zult zijn en niets te kort komt. Een van mijn eerste gedachten was : oke, dat word een pittig jaar. Maar eigenlijk moest ik dat niet zeggen, want onze woorden hebben kracht en we krijgen wat we zeggen. Het wordt een mooi jaar met bijzondere leermomenten met mijn Hemelse Vader. In Numerie 14:28 zegt God "Zeg tegen hen : Zo waar Ik leef, spreekt de Heer, voorwaar, Ik zal met u doen zoals u ten aanhoren van Mij gesproken hebt."

Ik tikte in de zoek functie van de Bijbel-app het woord volharden in en daar kwamen de volgende teksten naar boven.

Mattheus 24:13 "Maar wie volharden tot het einde zal zalig worden."

Handelingen 6:4 "Wij echter zullen volharden in het gebed en in de bediening van het Woord."

2 Timotheus 2:10 "Als wij volharden, zullen wij ook met Hem regeren. Als wij Hem verloochenen, zal Hij ons ook verloochenen."

Mattheus 10:22 en Markus 13:13 zeggen beide "En u zult door allen gehaat worden omwille van Mijn Naam, maar wie volharden zal tot het einde, die zal zalig worden."

Handelingen 1:14 "Dezen bleven allen eensgezind volharden in het bidden en smeken, met de vrouwen en Maria, de moeder van Jezus, en met Zijn broers."

Kolossenzen 1:11 Terwijl u met alle kracht bekrachtigd wordt, overeenkomstig de sterkte van Zijn heerlijkheid, om met blijdschap in alles te volharden en geduld te oefenen."

Jacobus 5:11 "Zie, wij prijzen hen gelukzalig die volharden. U hebt gehoord van de volharding van Job, en u hebt de uitkomst van de Heere gezien, dat de Heere vol ontferming is en barmhartig."

Toen ik daarna ging zoeken op volharding vond ik nog veel meer teksten, ook de tekst uit Jacobus 1 die mijzelf als eerste te binnen schoot bij dit woord. Volharding brengt iets teweeg. 2 Petrus 1:6 zegt dat volharding godsvrucht teweeg brengt. Bij godsvrucht denk ik aan de vruchten van de Geest : liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing, ze staan beschreven in Galaten 5:22. 

Onder druk krijg je resultaat, dat geeft niet altijd een prettig idee, het heeft een wat negatieve lading, maar het kan ook heel positief zijn. Bij krachttraining word de druk langzaam opgevoerd en zo ontwikkelt de spier zich en word steker. 2 Timotheus 4:7 zegt "Ik heb de goede strijd gestreden. Ik heb de loop tot het einde gebracht. Ik heb het geloof behouden." Over volharden gesproken. 

Volharden doe je alleen maar als je het echt wilt, dat kan zijn omdat je een opdracht wil vervullen of omdat je jezelf een doel hebt gesteld, je weet dat het mogelijk moet zijn, op de één of andere manier moet het lukken. 

Volharden levert je de overwinning op, de Bijbel zegt dat het je zaligheid oplevert, zalig word ook wel vertaald als gelukkig. Je word van volharden dus gelukkig. Volharding levert je ook een positie op, je zal met Hem regeren zegt Paulus tegen Timotheus, dat doet me denken aan een ander blog dat ik schreef : Regeren Volharden maakt dat je groeit, dat je volledig ontwikkeld, dat woord perfect wat ook in de tekst uit Jacobus wordt genoemd daar weet ik niet zo goed raad mee. 

Papa God, ik weet dat U weet wat U doet en dat U nooit iets vraagt waar U niet de kracht voor geeft en dat U me ook nooit alleen op pad stuurt, U bent altijd bij mij. Help mij, leer mij te volharden, U volhardde in Uw werk hier op aarde, U maakte het tot het einde af. Leer ook mij zo hier op aarde mijn weg te gaan, in vertrouwen volhardend te doen waartoe U mij roept. 


ONDERWEG naar Hem en met Hem

4 opmerkingen:

 1. Hé, dat is interessant zeg, dat God je een woord voor het jaar geeft op Zijn nieuwjaar, logisch eigenlijk :) Volharding, daar zal je dan steeds weer bij bepaald worden, wellicht om dat je dingen gaat doen en af moet maken en door mag gaan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volharden om de overwinning te behalen.
   Volharden om vol te houden in de strijd.
   Volharden om de voorbereidingstijd te doorlopen en klaar te zijn voor.....
   Dat zijn de dingen die het nu voor mij betekenen.

   Verwijderen
 2. Mooi, Danielle.
  Vorig jaar was Volharding mijn One Woord, en het heeft mij zo geholpen om stand te houden in alles wat er gebeurde.
  En zo merkte ik dat een woord je ook helpt om vol te houden als het leven zwaar, donker en onzeker is.
  Zegen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het is een bijzonder woord, gaat zo diep.
   Dank je wel voor je zegen.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...