Zoeken in deze blog

dinsdag 6 april 2021

Weer Pasen

Twee dagen geleden was het weer Eerste paasdag, dat  is een gedenk dag geworden voor mij, een soort verjaardag, een dag dat er een nieuw leven begon voor mij. Vijf jaar geleden is mijn leven radicaal veranderd, en ik ben zo enorm dankbaar voor wat God in mijn leven deed, ik beschreef  die bijzondere 1e Paasdag 2016 in de blog : Pasen 2016.  Wat er die dag gebeurde, heb ik niet gezocht, en nog minder verwacht. Dat ik die ochtend in die dienst zat was een daad van gehoorzaamheid en ik denk ook verlangen naar een diepere relatie met de God die me zo aan het leren was dat ik Hem kon vertrouwen. Nu ik nadenk over die dag, die ontmoeting met God die zei : Ik zie jou en Ik wil je hart genezen, realiseer ik me dat vertrouwen mijn grootste pijnpunt was. Het leven had me beroofd van vertrouwen en God liet me zien dat Hij wel te vertrouwen is. 

Vertrouwen was mijn one-word voor 2020, een jaar waarin ik Hem dieper leerde vertrouwen en Hij mij Zijn betrouwbaarheid toonde op manieren die mijn hart diep geraakt hebben. Mijn one-word voor 2021 is volharden, en meer en meer ontdek ik dat het volharden in vertrouwen is. Zijn woord geloven, geloven wat Hij tot mij spreekt in mijn geest.

Ik realiseer me steeds meer dat ik een geest ben, mijn ware ik, is mijn geest. De ware ik van de mens is z'n geest, onze geestelijke  menselijke kant. Daarnaast heb je een ziel, onze vleselijke menselijke kant, je persoonlijkheid (verstand, gevoel, wil) en woon je in een lichaam.  Op het moment dat ik Jezus aannam en erkende als mijn Heer en Meester, mijn Maker, werd mijn geest opnieuw geboren en kwam Heilige Geest in mij wonen. Mijn geest werd nieuw, werd weer één met Jezus door de Geest van God. Dat is mijn ware ik. Zo  heeft God de mens bedoeld en geschapen, die eenheid verloor de mens bij de zondeval in de hof van Eden lezen we in Genesis 3.

Mijn ziel en lichaam werden niet opnieuw geboren, daarin huizen de verlangens van het vlees. Mijn geest heeft van God de autoriteit gekregen om over mijn vlees te regeren, dat vind mijn vlees niet leuk want dat doet liever waar het zelf zin in heeft, maar mijn geest wil leven zoals Heilige Geest leeft en heeft Hem totale toestemming gegeven om mijn ziel en lichaam te onderwerpen aan Gods wil.

Hem vertrouwen en volharden in dit proces is waar ik nu sta vijf jaar na die bijzondere dag. Intens dankbaar, maar ook met enorme dubbele gevoelens. Een diep intens verlangen naar een diepere verbondenheid met mijn Heer, Leermeester, Maker, Geneesheer, Redder, Opvoeder, Trooster. Mijn hart schreeuwt het uit naar Hem. Ik ben ook vol verwondering over de enorme verandering en genezing die in mij heeft plaatsgevonden, wat een verschil in hoe ik reageer op situaties in het leven die vaak een test zijn. De Bijbel noemt dat ook wel beproeving, deze hebben als doel om ons te laten zien wat er werkelijk in ons hart leeft. God weet dat al wel, maar het is ook belangrijk dat wij dat zelf ontdekken. Het is Gods genade dat Hij ons dat door beproeving laat zien zodat we er mee aan de gang kunnen, we ons (laten) reinigen en heiligen door Hem. Dit is een levenslang proces, mede omdat we leven in de wereld en daar weer vuil oplopen aan onze ziel.

Zo rond de overgangstijd van vertrouwen naar volharden kwam ik een (Engelstalige) documentaire tegen en ook al duurt ie best lang, ik wist dat ik hier de tijd voor moest nemen. Al kijkend heb ik me verwonderd over zoveel "toevalligheden" dat ze gewoon niet meer toevallig kunnen zijn. Het deed me ook realiseren dat God met ieder van Zijn kinderen die écht Zijn stem willen verstaan en Zijn hart zoeken Zijn manier van communiceren heeft, hoe geweldig is dat ! God heeft Zijn eigen speciale liefdestaal met ieder van Zijn kinderen, dat geloof ik echt. Zo uniek als dat Zijn kind is, zo uniek communiceert Hij ermee, Hij weet precies hoe en waar dat kind te raken. De documentaire was Full circle faith van Michael Chriswell. Hij haalt daarin de film Amazing love aan over het leven van de profeet Hosea en bijna aan het eind komt daar deze uitspraak die me raakte :  "When you make a vow to the Lord, you keep it, no matter how the sircumstances are, or the situation, you stay true to your word." Wat betekend : Als je een gelofte maakt aan God dan houd je je daaraan, ongeacht de omstandigheden of situatie, je houd je woord. 

God noemt dit in de Bijbel een verbond, Jezus bezegelde dit verbond tussen God en mensen met Zijn bloed. Een verbond komt alleen wel van twee kanten. Hij zal Zijn verbond nooit breken, maar ook wij mensen hebben ons aan ons deel van dat verbond te houden, ik heb me aan dat verbond te houden. Dat is geen appeltje eitje, dat vraagt alles van je, maar dan krijg je er ook alles van Hem voor terug. 

Michael leert dat hij vast moet houden aan wat God tegen hem gezegd heeft, woorden, geestelijk inzicht. Ik herken die les, houd je vast aan wat ik tegen je gezegd heb, de beloften die Ik je heb gegeven. Hoe doe je dat ? Daar leerde God me ook iets over, door te herinneren. Michael zegt hierover : "Remember He has done it  before and He will do it again." (Herinner wat Hij heeft gedaan en dat Hij het weer zal doen) en dat is precies wat we in de Bijbel leren. Zo vaak heeft de Bijbel het over : gedenk..... Dat deed me denken aan een filmpje wat ik had gezien van Dutch Sheets : A new season of revelation. God heeft een doel met herinneren / gedenken, het doet je terug denken aan wat God al heeft gedaan en dat geeft hoop voor wat nog komt, waar je naar uitkijkt omdat Hij het belooft heeft.  

Het filmpje van Dutch Sheets heeft alles met profetie en de profetische beweging te maken, ik geloof dat God dit op mijn weg heeft gebracht om dit te volgen en ik realiseer me ook dat de meningen daarover flink uit elkaar kunnen lopen. Voor mij is het heel reëel ook al kan ik het niet verklaren. Ik kom steeds vaker in momenten dat ik dingen in mijn geest zie en "begrijp" en ze niet kan verwoorden, uitleggen of verklaren. Ik kan me goed voorstellen dat dit raar klinkt, maar ik kan er niets anders van maken. Het raakt me diep dat God zo met me spreekt. Me te realiseren dat God zo met mij wil spreken, dan ik voel me zo geliefd en waardevol. 

Heer dank U wel voor de afgelopen vijf hele bijzondere jaren met U, waarin U mij hielp en leerde mijn grenzen te verleggen, en ik kijk uit naar de jaren die nog voor ons liggen en ben nieuwsgierig waar ik in dit avontuur dat leven heet met U doorheen zal gaan. Eén ding weet ik zeker het zal goed zijn, want U bent goed.


ONDERWEG naar Hem en met Hem

2 opmerkingen:

  1. Nou zeg, wat mooi om zo terug te kijken! De veranderingen waar we doorheen gaan zijn ongekend. Alles, werkelijk alles is nieuw als je Hem leert kennen en de Heilige Geest toelaat om je te onderwijzen door het Woord. Heerlijke reis Danielle.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is heel bijzonder Marja, soms duurt het even voordat je het zelf ziet, moet je gewoon vertrouwen en vasthouden aan Hem, volharden daarin, maar Hij weet wat Hij doet en als je later terug mag en kan kijken vult het je met verwondering, wat is Hij goed.

      Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...