Zoeken in deze blog

zaterdag 27 oktober 2018

Afgeleid en bezig blijven, twijfelen

Een aantal teksten uit de Bijbel zeggen mij keer op keer waar mijn prioriteit zou moeten liggen, iets wat mij behoorlijk bezig houd de laatste tijd.

Deuteronomium 10:12 zegt "Israël, luister. Jullie Heer God vraagt één ding van jullie: dat jullie diep ontzag voor Hem hebben. Hij wil dat jullie doen wat Hij zegt en van Hem houden. Dien de Heer God met je hele hart en met je hele ziel."

Mattheus 6:33 zegt "Geef het Koninkrijk van God en het doen van Gods wil de eerste plaats in je leven. Dan zal Hij al deze dingen geven."
Welke dingen ? 
Dat staat in het vers ervoor, alles wat je nodig hebt, want je Hemelse Vader weet wat je nodig hebt.

Marcus 12:30 zegt "Houd van de Heer God met je hele hart en met je hele ziel, met je hele verstand en met alles wat je hebt."

God houd zoveel van ons dat Hij Zijn Zoon voor ons gaf om ons mensen weer met Hem te verbinden, Hij verlangt er naar met ons verbonden te zijn daarom gaf Hij Zijn Zoon. 
Heeft Hij dan geen recht op mijn volle aandacht ?
Dit is een vraag die mij enorm bezighoud, krijgt God mijn volle aandacht, heeft Hij toegang tot ieder hoekje en gaatje van mijn hart, mijn leven.

Laatst hoorde ik het weer in een preek zeggen, en natuurlijk had ik dat al wel vaker gehoord en weet ik het eigenlijk ook wel, maar wat doe ik er écht mee.
Als mijn man aandacht van me wil weet ik dat ik daar beter aandacht aan kan besteden als ik mijn huwelijk goed en fijn wil houden. Maar als God me laat weten dat Hij meer aandacht van me wil, handel ik daar dan ook naar ?


De boze doet alles om ons af te leiden, en om ons bezig te houden, desnoods met een vroom sausje, als we maar niet écht met God verbonden zijn, als God maar niet écht op die eerste plaats staat.

Een van de dingen die mij enorm afleid is Facebook. Nadat ik eens geplaagd was door een naar virus ben ik een tijdje weg geweest en eigenlijk beviel me dat wel, maar toch miste ik wel het bijbelstudie groepje waar ik in mee deed, en oja, die site of groep is toch ook wel erg interessant, en die......en die.....
Zo sluipen er er steeds meer in.
Ook al had ik al mijn vrienden op "niet volgen" gezet zodat je niet alles te zien kreeg ging ik toch weer steeds vaker even kijken.
Steeds vaker vroeg ik me af wat ik nou eigenlijk aan het doen was want wees eerlijk als je "even" gaat kijken is er zo weer een uur voorbij.

Ik betrapte me er ook op dat als het proces waar ik in zit te dichtbij kwam ik afleiding ging zoeken, soort van vluchtgedrag en dan is Facebook erg makkelijk aangeklikt, je kan er heerlijk op rondneuzen zonder na te hoeven denken, de tijd vliegt voorbij zonder dat je er erg in hebt.
Maar als ik graag wil dat God de ruimte in mijn leven krijgt om mijn pijnplekken aan te raken om te genezen moet ik niet wegvluchten, moet ik niet in de val van de boze trappen en me af laten leiden of bezig laten houden met dingen die niet God op de eerste plaats houden in mijn leven.

Ook had ik nadat ik terug was gekomen op Facebook  besloten dat ik 'm niet meer op m'n mobiel wilde hebben, wat me trouwens heel goed beviel. Via m'n tablet die ook de hele dag op tafel ligt kijk je net zo makkelijk, dus heb ik na heel wat wikken en wegen besloten om 'm daar ook af te halen. 

Nu kon ik alleen nog via m'n pc nog kijken en dat hielp me enorm om mijn gebruik onder controle te houden. Eigenlijk was ik best tevreden met dit compromis, natuurlijk is niet alles aan Facebook of het internet verkeerd, maar voor mij is het vooral de vraag : waar besteed ik mijn tijd en aandacht aan ?

Maar al snel ging er in mijn achterhoofd iets knagen :  waarom gewoon niet helemaal stoppen met Facebook ?
Het zou dus heel goed kunnen dat ik alsnog ga besluiten om er gewoon helemaal te stoppen met sociale media, de weken dat ik off-line was nadat een vervelend virus mijn fb-account plaagde gaven echt rust.
Mocht je me binnenkort ineens missen dan heb ik waarschijnlijk de knoop doorgehakt, wees dan niet verbaasd. 

Mijn blog blijft natuurlijk wel bestaan, en wie dat echt wil volgen kan zich aanmelden voor een melding via de mail. 

Ik valt mij in onderwijs dat ik luister steeds meer op dat het belangrijk is om voldoende de tijd te nemen om naar God te luisteren, Hij spreekt als ik Hem mijn volle aandacht geef, en ik denk dat dat waar is.
God wil geen bijzaak zijn in mijn leven.
Als we verliefd zijn krijgt het onderwerp van onze liefde alle aandacht, die aandacht daar verlangt Jezus naar. 

Ik wil heel graag Zijn stem verstaan, beter leren verstaan, maar ik vind het ook heel lastig om stil te zijn en te luisteren, daar echt de tijd voor te nemen, mij daar bewust op te consenteren.
Het is een leerproces dat ik best lastig vind, Heer wilt U mij helpen.

Ik vind het een lastig onderwerp, ik wil niet de super vrome tante uithangen, maar ik zie wel degelijk de enorme noodzaak van mijn focus is en zo interessant vind ik het sociale media gebeuren niet meer, ik verlang naar echt en puur contact.
Twijfel, twijfel..........


ONDERWEG naar Hem en met Hem

P.S. Zoals mensen die regelmatig op mijn blog reageren wel weten, ik reageer vrijwel altijd even terug, ook is er de mogelijkheid om me te mailen, mijn mail-adres staat onder mijn blog vermeld en van daaruit kunnen we altijd zien hoe het contact verder uitgroeit. 

10 opmerkingen:

 1. Ik herken me wel in wat je vertelt. Het is afleiding en kan ook vluchtgedrag geven. Wanneer ik veel pijn heb kan dat heel plezierig zijn maar dan heb ik het over fysieke pijn. Ik moet bij jouw verhaal denken aan een huwelijkstip van vroeger: het eerste jaar geen tv in huis zodat je tijd aan elkaar besteed. Dat klinkt rigoureus maar er zit veel in. En we zijn toch de bruid van Christus? Ik wens je wijsheid wat je ook besluit en blijf jou sowieso volgen. Daar heb ik geen fb voor nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die tip heb ik nog nooit gehoord maar wat een mooie.
   Ik hoorde laatst dat wij in onze moderne tijd meer informatie krijgen in een paar weken als de mensen vroeger in een heel leven, er is zoveel wat ons bezig houd gewilt of ongewild.
   Waar is de rust en kunnen we daar nog mee omgaan vraag ik me wel eens af, ik zou dat best willen beproeven.

   Verwijderen
 2. Heel herkenbaar Daniëlle, dit proces heb ik ook doorgemaakt. Stoppen omdatvwist dat God het van me vroeg na een half jaar weer begonnen ( dit voelde niet goed) toen na een jaar definitief gestopt .Dit is een paar jaar geleden. Het brva8lt me prima. Mast er zijn genoeg zaken waar ik veel aandacht aan geef. Lijkt wel dat het ern strijd blijft. Mij helpt het als ik God beloof dat ik vandaag, in mijn geval, geen nieuws kijk..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vandaag m'n account gedeactiveerd, het is goed.

   Verwijderen
  2. Ik ben heel benieuwd hoe het gaat bevallen. Voer voor een blog?

   Verwijderen
  3. Misschien ter zijner tijd.
   Het gaat me vast prima bevallen, ik heb eerder een periode zonder gedaan 😉

   Verwijderen
 3. Heel veel rust toegewenst op je beslissing en een nieuwe invulling van je tijd! Daar gaan we vast nog over lezen of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik miste je al zoals ik je mailde, wauw wat een besluit, zou ik eigenlijk ook moeten doen want o wat is die telefoon en het internetverkeer verslavend

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Laat God je wijzen in je besluit José, God gebruikt ook absoluut het internet en facebook, maar voor mij is het een besluit waar ik heel veel vrede over ervaar. Voor mij is het een goede beslissing.

   Verwijderen

Wat leuk dat je mijn blog hebt gelezen, laat gerust een reactie achter dat vind ik altijd leuk.

Doe je dat liever privé dan begrijp ik dat en kan dat via het volgende mailadres

danielle.hoogendijk@live.nl

Je kroon dragen

  Ik was te gast bij  Johanneke Plaggenmarsch  van  Waardevol en uniek  voor haar nieuwe serie " je kroon dragen " Hier de eerste ...